Kreni promeni u saradnji sa ISG postavio “Pamučna pluća” za mjerenje kvaliteta vazduha u Novom Pazaru


 “Pamučna pluća” za mjerenje kvaliteta vazduha, postavljena su u centru Novog Pazara u akciji organizacije Kreni promeni i Inicijative slobodnih građana (ISG), rečeno je za 020media iz ove organizacije.


Razlog postavljanja “pamučnih pluća” je taj, što već nedeljama zaredom Novi Pazar se nalazi na vrhu najzagađenijih gradova po kvalitetu vazduha u Srbiji, a vrijednosti štetnih čestica u vazduhu su ovih dana prelazile i preko 250 prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), što se smatra jako štetnim po zdravlje ljudi.


Odeljenje za zaštitu životne sredine,zdravlja i bezbednosti na radu Grada Novog Pazara, je na zahtjev pristupa informaciji od javnog značaja koje smo im poslali po pitanju zagađenja vazduha odgovorilo, da je glavni problem zagađenja vazduha taj što je u toku grejna sezona i da taj problem već postoji decenijama tokom grejne sezone.

Kako oni kažu za njegovo riješavanje je potrebno preuzimati dugoročne mjere, koje će tek nakon nekog vrijemena pokazati razultate i da Grad već radi na tome, a da se neki od projekata kao što je premještanje gradske toplane iz centra grada očekuje da bude realizovan u 2022. godini.


020media
Emir Tutić


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *