Mešihat IZuS: Nadležni organi, predsjednik i ministar da obavijeste javnost o situaciji u Priboju

Povodom dešavanja u Priboju i širenja međunacionalne netrpeljivosti od strane pripadnika Policijske uprave Priboj, kao i dešavanja koja su naslijedila nakon toga i provokacijama nad Bošnjačkim stanovništvom Priboja, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izašao je sa saopćenjem za javnost u kojem se zahtijeva od predsjednika i ministra da obavijeste javnost o preduzetim akcijama protiv policajaca koji su širili nacionalnu netrpeljivost. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.


Nakon zasjedanja Koordinacionog savjeta Sandžaka, održanog 08.01.2022. godine u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji poziva nadležne državne organe – predsjednika države i ministra policije, da obavijeste javnost o poduzetim konkretnim radnjama u cilju sankcioniranja postupka službenika Policije i Granične službe u Priboju, koji je izazvao uznemirenost i strah kod pripadnika bošnjačke zajednice na ovom prostoru.

Mešihat Islamske zajednice traži od najviših državnih predstavnika vlasti hitno preuzimanje odgovornosti za pomenute i sve kasnije događaje u kojima se veliča genocid i presuđeni zločinci nad Bošnjacima slave kao junaci srpskog naroda.

U cilju očuvanja tradicije dobrih međususjedskih odnosa Srba i Bošnjaka na ovim prostorima, koje smo brižljivo čuvali i unapređivali proteklih godina, očekujemo konkretne korake koji će povratiti sigurnost i mir građana te povjerenje u nadležne državne organe.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *