Đoković izgubio slučaj, sledi deportacija

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije, a odluka tročlanog veća bila je jednoglasna, saopšteno je vrhovni sudija Džejms Alsop u nedelju nešto pre osam časova po srednjoevropskom vremenu.

Izuzetno sam razočaran odlukom suda da odbije moju aplikaciju za sudskim viđenjem odluke ministra da otkaže moju vizu, što znači da ne mogu da ostanem u Australiji i učestvujem na Australijan openu. Poštujem odluku suda i sarađivaću sa relevantnim vlastima u smislu moje deportacije iz zemlje. Nije mi prijatno što je fokus proteklih nedelja bio na meni i nadam se da ćemo se svi sada koncentrisati na igru i turnir koji volim“rekao je Đoković.

Srpski igrač će biti deportovan iz zemlje. Time mu je onemogućeno da brani titulu na Australijan openu, prvom Grend slem turniru u sezoni.

Uz to, navodi se i da mora da plati sudske troškove i odštetu u visini od 500.000 dolara. Takođe, biće podvrgnut trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, ali postoji mogućnost da za to dobije izuzeće.

 

Pisani razlozi odluke sudija će biti saopšteni u narednim danima.

Đoković je ostao bez šanse da se bori za deseti trofej na Ozi openu, a ukupno 21. Grend slem, čime bi se usamio na čelu večne liste. Sada priliku za to ima Španac Rafael Nadal.

Australijan open počinje 17. januara.

Odluku Saveznog suda Australije ste mogli da pratiti uživo uz jutjub.

 

Ranije noćas, nešto posle 5 časova po srednjoevropskom vremenu, završeno je saslušanje pred Federalnim sudom Australije u slučaju Novaka Đokovića protiv ministra za imigracije Aleksa Hoka. Sudsko veće čulo je argumente advokata najboljeg tenisera sveta i ministra za imigracije i najavilo da će konačnu odluku doneti kasnije u toku dana ili čak u ponedeljak.

Suđenje pred Federalnim sudom Australije vodio je vrhovni sudija Džejms Alsop, a u veću sudija su bili i Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan.

Đokovićev pravni tim, na čelu sa Nikolasom Vudom, prvi izneo svoje argumente, zbog kojih smatra da bi trebalo odobirit ostanak srpskom igraču u Australiji. Istaknuto je da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je prisustvo prvog tenisera sveta podstaklo „antivakserski sentiment“, te da bi konačno ukidanje vize zapravo imalo takav uticaj.

Advokat je naveo da je Đoković od početka pandemije igrao brojne tenisker tunire i na njima po pravilu imao sjajne uspehe, a da u vezi sa tim teniskim takmičenjima nije zabeležen nijedan jedini slučaj „antivakserskog lobiranja“.

Izvor: N1