Muhabet sa mladima: Benjamin Birđozlić – Nova mlada lica na političkoj sceni u Sandžaku

Benjamin Birđozlić rođen je u Novom Pazaru. Osnovnu i srednju školu je završio u svom rodnom gradu a dalje školovanje je nastavio u Turskoj gdje je studirao političke nauke. Po povratku iz Turske ukazala mu se prilika da radi u sektoru za državne nekretnine pri ministarstvu finansija Republike Njemačke. Birđozlić je odbio tu ponudu jer smatra, kako on kaže, da je bitnije da svoje znanje i ambicije ponudi svojoj državi i svom gradu koji itekako ima problema sa politikom. 

Prvo što bih kao mlada osoba uradio za svoj grad jeste da bih probao da zaustavim taj odlazak mladih iz ovog grada , da im se ponudi i nađe posao jer mi imamo dosta mlade i talentovane omladine. Mi takođe imamo dva univerziteta, jedan državni i jedan privatni i mladi i te kako imaju gde da se školuju.

On za ovaj problem smatra odgovornim sistem države koji po njegovom mišljenju ide u jako lošem smjeru jer taj sistem ne dozvoljava omladini da se istakne, da mladi trebaju da imaju više prostora u medijima i da su više zastupljeni u institucijama.

Birđozlić je predsjednik Gradskog odbora Stranke Slobode i Pravde i 82. je na listi za narodnog poslanika ove opcije koju predvodi Marinika Tepić na parlamentarnim izborima.

Na pitanje da li mladi u Novom Pazaru žele da se bave politikom ili je to samo interes u pitanju kroz stranački aktivizam, Birđozlić je rekao da politika nije više kakva je bila i da se dosta promjenila i da smatra da mladi treba da se aktiviraju u politici kako bi došlo do promjena. On je dodao da smatra da nije ispravno da se omladina učlanjuje u stranku samo radi posla, već da članstvom u neku stranku treba da iznesu svoje stavove i svoje mišljenje o poziciji mladih u kojoj se nalaze.

Pored politike, ovaj mladić iz Novog Pazara uživa da igra tenis i fudbal, voli da gleda filmove a kako on kaže, nekada voli čuti i neku dobru muziku. Kao svoju lošu osobinu naveo je nestrpljivost, koja u nekim slučajevima može biti i dobra osobina i smatra da na tome treba raditi a da njegovi kvaliteti su vidljivi onima koji ga bolje upoznaju i to ostavlja na drugima da prepoznaju i procjene.

S obzirom da voli da sluša muziku, pitali smo ga šta misli o pobjednici “Pesme za Evroviziju” i predstavnici Srbije na Evrosongu?

On je rekao da smatra da je napravljen spektakl i da je pobjednica bila veliko iznenađenje na muzičkoj sceni u ovoj zemlji jer je svojim originalnim nastupom i pjesmom zapravo pokazala i kakvo je trenutno stanje u državi i da se nada da će osvojiti prvo mjesto u Torinu. 


Emir Tutić

020 media