Večeras nastupa 27. noć mjeseca ramazana: Zašto je ona bitna i kako je Bošnjaci Sandžaka provode

Večeras nastupa 27. noć mjeseca ramazana poznatija kao Lejletul Kadr. Ova noć je najodabranija i najvažnija noć u islamskom kalendaru i bitna je za muslimane širom svijeta zato što je u njoj počela objava Kur’ana preko meleka Džibrila poslaniku Muhamedu alejhi selam.

Prema islamskom vjerovanju u toj noći meleci se spuštaju na zemlju, a ista se smatra punom milosti, oprosta i uslišenih molitvi. 

Posebnost ove noći je spomenuta u Kur’anu časnom i opisana je kao ,,noć bolja od hiljadu mjeseci.”

“Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” ( El- Kadr, 1-5. )

27. noć muslimani u Novom Pazaru i Sandžaku obilježavaju na poseban način.

Do početka pandemije muslimani u Novom Pazaru su prakticirali obavljanje noćnih namaza (molitvi) na trgu Gazi Isa bega, a tu praktiku su imali i drugi gradovi širom Sandžaka.

Video: Sandžak media

Zadnje dve godine od kad je počela pandemija korona virusa, Islamska zajednica u Srbiji preuzela je niz mjera zaštite kako bi se smanjio kontakt među osobama i spriječilo širenje virusa.

Obavljanje noćnog namaza tokom mjeseca ramazana se ove godine obavlja u džamijama pa tako i prisutnost džematlija bude mnogo manja nego ona koja inače bude na trgu.

Građani Novog Pazara se nadaju da će  se pandemija konačno završiti ove godine, a da za sljedeći ramazan će ponovo dočekati Lejletul Kadr sa svojim sugrađanima na noćnom namazu na trgu Gazi Isa bega.


Emir Tutić 

020media