Slučaj krađe telefona: Fetiću vraćen telefon – Obojica osumnjičenih priznali krivicu

Direktor i novinar Sandžak televizije Salahudin Fetić, saopštio je danas da mu je vraćen telefon koji mu je otet u Skupštini Grada Novog Pazara 2018. godine od strane R.Ž. i S.Z. nakon što su obojica osumnjičenih priznali krivicu pred tužilaštvom.

On je izjavio za portal 020 media da je pravda konačno zadovoljena ali nepotpuno. Fetić je rekao da do sada napadi na novinare su prolazili bez ikakve kazne i da ovaj  slučaj predstavlja značajan iskorak kada je pravda za novinare u pitanju.

Sudski postupak je vođen presporo. Smatram da tužbe za napade na novinare moraju mnogostruko biti ekspeditivnije. (Salahudin Fetić)

Video: Sana press

On smatra da su novinari u Novom Pazaru ugroženi i nezaštićeni a da odgovorni za to su policija i tužilaštvo koji ne reaguju dovoljno brzo kada se desi napad na novinara.

Novinari u Novom Pazaru i Sandžaku su ugroženi na žalost. I statistika govori u prilog tome. Nadam se da će ovakvi primjeri doprinijeti smanjenju te ugroženosti. Iz prostog razloga što će se ubuduće svako zapitati prije nego napadne novinara, da li mu se to isplati, ako može zaglaviti 6 i više mjeseci u zatvoru, pa i da ima svu političku podršku.
Odgovorni su svi u hijerarhiji zvanične odgovornosti. Od policije i njihove ozbiljnosti u prijavljivanju slučaja i hitroj reakciji. Preko tužilaštva i adekvatne kvalifikacije krivičnog djela, pa do sudija i korektnosti i načina na koji se postupak vodi. (Salahudin Fetić)

Salahudin Fetić je nakon 3 godine i 8 mjeseci vođenja postupka konačno dobio svoj telefon nazad. Prema njegovim riječima, postupak je vođen po tužbi javnog tužioca i obojica okrivljenih nakon sklapanja dogovora o priznanju krivice sa tužilaštvom, osuđeni su na minimalnu kaznu od 5 mjeseci zatvorske kazne uslovno. Razlog minimalnih kazni su prema riječima suda „dosadašnje dobro vladanje okrivljenih, te podatak da do sada nisu krivično osuđivani, te da im je ovo prvo krivično djelo“.


Emir Tutić
020media.info