Halilović: Vjera mi daje inspiraciju za pisanje knjiga(Video)

Foto: Emir Tutić

Mladi pjesnik i apsolvent teologije na Fakultetu za islamske studije Hamza Halilović, kaže da glavnu inspiraciju za pisanje knjige ,,Pazarluk”, koja je privukla veliku pažnju mnogih književnika iz regiona, je dobio uz pomoć vjere. 

Za pisanje knjige tražio sam izvor upravo u onome što vjera traži od čovjeka, a to je da bude koristan svome društvu i svojoj zajednici i da doprinese onoliko koliko je on u mogućnosti da ta zajednica ide putem boljitka, ljepote, istine i pravde. (Hamza Halilović)

Profesor književnosti Almir Zalihić, komentarisao je u STAVU da Hamza pripada novom valu sandžačkih književnika i da je jedan od nasljednika velikana književnosti sa ovih prostora, poput Sinana Gudževića, Šabana Šarenkapića, Refika Ličine, Saladina Burdžovića, Asmira Kujovića i drugih.

Pjesnici tzv. novog sandžačkog vala svoju poetsku samosvijest baziraju na univerzalijama estetike koja ne pristaje na folklorno zavičajna zatočenja duha, već svoju potvrdu traže u širokom rasponu visoko poetiziranih iskustava univerzalnog duha.

Jedan od onih koji svoju poetiku gradi na obrisima jučerašnjeg i sadašnjeg svijeta, te koji se kreće dualizmom emotivnog i faktografskog tvoreći skladan spoj različitih poetskih pristupa i specifične leksike jeste Hamza Halilović.
(Almir Zalihić, STAV)

Halilović kaže da mu je čast da se njegovo ime spominje i poredi sa imenima velikana književnosti iz Sandžaka, a da ta čast  podrazumijeva i veliku odgovornost za daljim pisanjem.

Biti spomenut pored tih imena je i čast i odgovornost jer treba nastaviti taj način poezije zato što je ova knjiga bila tako prihvaćena da je njena promocija bila ne samo iznenađenje za mene, već i za organizatore, jer nisu očekivali toliki broj gostiju, kaže Halilović.

Baš kao što mu je vjera pomogla kao inspiracija za pisanje knjige, Halilović smatra da je težnja za mirom glavni ključ za sve društvene probleme sa kojim se mladi danas susreću, a da taj mir upravo mogu naći u vjeri.