Neformalna grupa građana “Za zdrav Novi Pazar” predala zahtjeve Gradskoj upravi

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative za Zdrav Novi Pazar, predala je danas zvanično zahtjeve Gradskoj upravi i Zavodu za javno zdravlje povodom ekološke katastrofe u vezi izlivanja mazuta u rijeku Rašku.

Aktivistkinja Nusreta Brunčević kaže da su građani na protestu podržali ove zahtjeve i da sada žele zvanično da se obrate Gradskoj upravi i Zavodu za javno zdravlje po pitnaju riješavanja ovog problema.

Foto: Emir T.
Foto: Emir T.

 

Gradonačelniku Novog pazara, Gradskom vijeću i  Skupštini Grada uputili smo zahtjeve u vezi riješavanja problema kako ne bi došlo do ponovnog izlivanja mazuta u rijeku Rašku i da nadlježne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađenja rijeka, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za ekološku katastrofu budu hitno smijenjena sa funkcija. (Nusreta Brunčević)

 

Inače, izlivanje mazuta i ostalih štetnih supstanci koje teku kroz rijeku Rašku ne šteti samo građanima Novog Pazara već i Raščanima, Danica Petrović Šumarac iz organizacije lokalnog fronta Raška došla je danas kako bi pružila podršku Novopazarcima jer smatra da zagađenje Raške utiče i na njene sugrađane i životnu sredinu u općini Raška.

Foto: Emir T.

Došla sam da podržim Novopazarce u ovoj inicijativi jer jako nam je bitno da rijeka Raška bude čista to nama Raščanima mnogo znači prevashodno jer ljudi imaju dosta bašči i njiva koje napajaju tom vodom. (Danica Petrović – Šumarac)

 

 

 

 

Iz inicijative Za zdrav Novi Pazar kažu da ukoliko se zahtjevi ne ispune da će doći do novih protesta a da postoji još opcija koje se razmatraju ukoliko ne dođe do riješavanja ovog problema od strane nadlježnih institucija.


Emir Tutić / 020 media