U Novom Pazaru održana izložba “Podsjećanje” o genocidu u Srebrenici

U okviru obilježavanja Kurban bajrama i godišnjice genocida u Srebrenici, u subotu 09.07.2022. na Gradskom šetalištu i u Uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, održana je izložba ilustracija “Podsjećanje” posvijećena svim žrtvama genocida u Srebrenici autora i novinara Admira Delića.

Autor ovih ilustracija kaže da je inspiraciju za izradu našao u molbama i naporima majki Srebrenice, da se podsjeća na ono što se dogodilo i da se ne zaboravi.

 

Admir Delić / Foto: Emir Tutić

“Iza svake od ovih ilustracija stoji priča preživjelih članova porodica čiji su najmiliji ubijeni u genocidu u Srebrenici. Iza svake od tih ilustracija možete naći jednu njihovu ličnu priču. Zato ja ne volim da nastupam, želim da ilustracije same poručuju. Moj osnovni cilj je da uradim 8.372 ilustracije koliko je i žrtava genocida, trenutno sam napravio 80 i nastojaću da uradim koliko sam planirao ukoliko me nešto ne spreči“

 

Ove godine u Memorijalnom centru Potočari biće ukopano 50 žrtava Srebreničkog genocida. Posmrtni ostaci srebreničkih žrtava, položenih na 50 tabuta, suzama i molitvama ispraćeni su iz Visokog do svog posljednjeg počivališta. 

7
6
5
4
3
2
previous arrow
next arrow
7
6
5
4
3
2
previous arrow
next arrow

Vijesti iz Novog Pazara i okoline

Autor: Emir Tutić