Tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi u vezi zagađenja rijeke dok su ostale institucije neobavještene

Grupa građana Za zdrav Novi Pazar, obratila se medijima saopćenjem za javnost u kojem stoji, da javne institucije nisu bile obavještene od strane nadlježnih službi u vezi izlivanja mazuta u rijeku Rašku ali da Osnovno javno tužilaštvo jeste i da postupa po krivičnoj prijavi MUP-a. 

Slučaj havarijskog zagađenja Raške, je pokazao da komunikacija i koordinacija različitih organa nije na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa zakonom, pa postavljamo logično pitanje “Razgovaraju li institucije međusobno?”O izlivanju mazuta u rijeku Rašku koje se desilo 07.06.2022. godine, nisu obavješteni ni Zavod za javno zdravlje Novi Pazar kao ni Agencija za zaštitu životne sredine. Stoji u saopćenju inicijative “Za zdrav Novi Pazar”.

ZZNP: Obavještenje za medije

Ova inicijativa je na svojoj facebook stranici objavila da je poslala upite Osnovnom javnom tužilaštvu u vezi slučaja zagađenja i da su od njih dobili brz odgovor.

Nakon krivične prijave rukovodstvu “Gradske toplane” koju je podnela Novopazarska policija Osnovnom javnom tužilaštvu zbog zagađenja rijeke Raške izlivanjem mazuta, poslali smo upite Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru,
* Da li tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi?
* Da li je naređeno i izvršeno uzrokovanje vode r. Raške i da li je uzorak upućen na veštačenje?
* Da li su obaviješteni drugi organi o havarijskom zagađenju?
* Kao i zahtev da nam dostave spise predmeta, kopiju krivične prijave, zapisnike o saslušanju, nalaze veštačenja…
Tužilaštvo je veoma brzo odgovorilo,
* Da postupa po krivičnoj prijavi MUP-a RS PU Novi Pazar,
* Da je saslušanje osumnjičenih zakazano za kraj avgusta,
* Da je naređeno i izvršeno uzrokovanje vode iz rijeke Raške,
* Da o havarijskom zagađenju nisu obaveštavani drugi organi i organizacije, kao i
* Da ne mogu da nam dostave kopije tražene dokumentacije jer je predkrivični postupak protiv osumnjičenih u toku.
Inicijativa “Za zdrav Novi Pazar” je također ranije predala zahtjeve Gradskoj upravi i zatražila odgovore na pitanja u vezi zagađenja rijeke Raške i uopće ostalih rijeka u Novom Pazaru a da ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, da će obavijestiti javnost o daljim koracima.
 

 
Do isteka roka je ostalo još dva dana kada će se ova neformalna grupa građana okupljena oko incijative “Za zdrav Novi Pazar” ponovo obratiti javnosti u vezi preuzimanja daljih koraka po ovom pitanju.
 
Posjećamo javnost da jedan od glavnih zahtjeva jeste kažnjavanje zagađivača i svih budućih zagađivača rijeka što je ova inicijativa pozdravila nakon što su preduzete mjere protiv zagađivača “Gradske toplane”, prilikom čega je podneta krivična prijava protiv rukovodioca ovog preduzeća.

Emir Tutić / 020media
 
POVEZANE VIJESTI: