Danas počinje muzički festival Zeman

World music fest Zeman počinje 28. jula u 21 čas, a prvu noć otvoriće Džambo Aguševi Orchestra. Drugu noć festivala 29. jula nastupiće Sinafi trio, dok će treća noć festivala 30. juli biti predviđena za takmičenje za Glas Zemana, nakon čega će nastupiti grupa Divanhana i time obilježiti kraj ove muzičke manifestacije.

Organizator festivala Mirza Redžepagić kaže da će posjetioci ovog festivala moći da čuju nešto novo na šta do sada nisu navikli i da je to ustvari poenta ovog muzičkog festivala, a to je da upoznaju ljude sa različitim vrstama muzike iz kulture i tradicije drugih naroda.

On ocijenjuje da je Novi Pazar grad sa puno talenata ali da se vrlo malo ljudi prijavljuje iz ovog grada da učestvuje na festivalu.

Iz godine u godinu nam stiže ogroman broj prijava, a najmanje prijava je iz Pazara. I to je nekako tužno, tužno je da najmanji broj pjevača bude iz Pazara a tu je festival u tvom gradu i bukvalno ništa ne gubiš da se prijaviš.

Kenan Mačković organizator Glasa Zemana kaže da se kandidati moraju prijaviti na konkursu  kako bi bili izabrani a da je to jako jednostavno. Žiri kasnije na osnovu prijava ocjenjuje ko će moći da se takmiči na festivalu i na osnovu ocjena ti kandidati dobiju poziv da se takmiče.

Kandidat koji se prijavljuje treba da pošalje svoj video snimak, može to da bude i akapela da otpjeva pjesmu, i da pošalje svoju biografiju. Nakon što se konkurs zatvori , žiri dobija sve snimke i biografije a potom na osnovu njihovog nastupa te večeri boduje se i tako se proglašava pobjednik.

Pored tehničkih aspekata, puno se pridodaje važnosti na taj x faktor koji izvođač nosi i jako je bitno znati kako ja volim da kažem, da li izvođač pjeva iz duše ili je to onako izvježbano.

Pobjednik festivala dobiće novčanu nagradu od 500 evra, za osvojeno drugo mjesto 300, a treće mjesto osvaja 200 evra. Nakon takmičenja, festival se završava koncertom Divanhane.


Emir Tutić / 020media