SEVAP novčano nagrađuje svakog ko uslika zagađivača – Zoranić: Strašan pomor ribe zbog izlivanja mazuta u rijeku Rašku

Humanitarno udruženje “Sevap“ iz Novog Pazara nagradiće novčano u iznosu od 5000 dinara sve građane koji fotografišu ili snime sugrađane zagađivače koji bacaju građevinski otpad i smeće na javnim površinama u ovom gradu.

Kasim Zoranić, odbornik u Skupštini grada Novog Pazara i zastupnik humanitarnog udruženja “SEVAP”, kaže da se ovo udruženja već duže vrijeme bavi aktivnostima koja su u korist građana ovog grada.

“Mi smo poznati po tome da smo inicijatori izgradnje plaže na Ribariću kao i organizovanja omladinskih radnih akcija, čistimo i javne površine, jezera i rijeke kroz ove aktivnosti, i nas jako pogađa to kada vidimo smetlište u rijeci, bacanje građevinskog materijala i ostalog smeća na javnim površinama a ne u kontejnerima, pogađa nas kada vidimo krv u rijeci i puno što-šta.” (Kasim Zoranić)

On smatra da svi zagađivači trebaju biti kažnjeni i da je bitno raditi na kolektivnoj svijesti građana.

“Kada kažem kolektivna svijest mislim na pesnifluk, u prevodu neko ne zna šta je pesnifluk, to je zagađenost, to je nešto nečisto, naša stara bošnjačka riječ je pesnifluk. Da bi se taj kolektivni pesnifluk iscijedio iz naroda, moraju institucije da rade. Mora da se od malena vaspitava dijete. Neko mi je to uzeo za zlo kada sam ja rekao da mora da krene od vaspitanja i stvaranja opšte svijesti te kolektivne svijesti, još od zabavišta. Pa onda od crkava, od džamija, od osnovne škole, srednje škole, porodice, ulice, udruženja , institucija, da bi se stvorila kolektivna svijest. “

Građani su se već odazvali pozivu udruženja pa su zabilježene prve fotografije i snimci zagađivača. Iz bijelog kedija zagađivač je zabilježen kod Arapovog groba na Paričkom groblju kako životinjski klanički otpad baca u kontejner. Prema riječima ovog udruženja “vlasnik je već utvrđen, predmet je u obradi, pozvan je da da izjavu i da sigurno će protiv njega biti podnijeta prekršajna prijava”.

JKP “Gradska Čistoća” je inače objavila raspored iznošenja kabastog otpada po ulicama i naseljima međutim, taj raspored očigledno nekim zagađivačima ništa ne znači.

Po pitanju zagađenja rijeke Raške i izlivanja mazuta iz Gradske toplane u rijeku, Zoranić kaže da kada je u pitanju zagađenje životne sredine ne treba nikome oprostiti.

“Nikome ne treba opraštati po pitanju zagađenja životne sredine, u ovom smislu u vezi galame koja se digla u vezi ovog slučaja, tu direktor može biti odgovoran što nije bio pored radnika kada je on sipao mazut u kanalizaciju – onaj ostatak mazuta, ali odgovoran je i radnik, odgovorna je i firma i to je u procesu da se kazni.”

Zoranić smatra da je izlivnaje mazuta u rijeku strašno, jer je direktno uticao na pomor ribe  sve do Raške pa nizvodno niz Ibar i da takve stvari ne smeju da se dešavaju.

Podsjećamo ,na Skupštini grada Novog Pazara održanoj 14.06.2022. zatražena je smjena trenutnog v.d. direktora Gradske toplane a glasanjem odbornika u Skupštini grada ta tačka nije usvojena na dnevnom redu. U međuvremenu, protiv v.d. direktora Gradske toplane i tehničkog direktora, policija je podnijela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru gdje se njih dvojica sumnjiče da su počinili krivično djelo zagađenje životne sredine. Njima je stavljeno na teret da su djelo izvršili iz nehata (član 260 Krivičnog zakonika, stav 2), a za koji je zaprijećena novčana ili kazna zatvora do dvije godine.


Emir Tutić / 020media