Inflacija negativno utiče i na male biznise u Srbiji (Video)

Povećanje cijena na svjetskom tržištu i poskupljenje uvoza i izvoza, negativno utiče i na male biznise u Srbiji tvrde naši sagovornici za 020 media.

U razgovoru sa preduzetnicima iz Novog Pazara utvrdili smo da je trenutna inflacija na svjetskom nivou izazvana ratom u Ukrajini dovela do teškog stanja u raznim delatnostima jer mali biznisi koji posluju već godinama skoro i da nemaju nikakvu podršku niti poreske olakšice od strane države.

Nadir Jakupi, predzetnik i vlasnik jedne od najpoznatijih spicara u Novom Pazaru kaže da se ovim poslom bavi već 24 godine a da radnja postoji preko 50 godina u Novom Pazaru. On kaže da država ne daje nikakve poreske povoljnosti za ovakve tipove delatnosti.

“Tokom korona virusa država nam je dala po 10 000 dinara kao i svim ostalima i to je to. Trenutna inflacija utiče na biznis,pa trenutno imamo manje posla.”

Nadir kaže da je tokom koronavirusa lokdaun ( lockdown) uticao negativno na male biznise jer se kraće radilo i nada se da neće ponovo doći do lockdowna.

Kraće smo radili, zatvarali bi u pet a nama počinje posao od šest-sedam do uveče do 12.Ne daj Bože da ponovo dođe do lockdown-a.

On kaže, da i pored navedenih poteškoća i stanja u kojem se trenutno svijet nalazi, ipak planira da otvori još jednu radnju za svog sina jer je to dio porodičnog biznisa i želi da ga proširi.

Inače, u Srbiji postoje Poreske olakšice za biznise čiji poslodavci zaposle osobu iz kategorije teže zapošljivih lica I za to je kroz program koji finansira nacionalna služba za zapošljavanje  obezbedjeno 300 000 dinara za preduzetnike.

Takodje, danas je raspisan poziv za program moja prva plata koji je namjenjen društveno odgovornim poslodavcima koji su spremni da daju šansu mladim ljudima da steknu svoja prva radna iskustva, osposobljavajući ih za samostalan rad na konkretnim poslovima, a prema unaprijed utvrđenom planu osposobljavanja.


Emir Tutić / 020media