U Novom Pazaru održana tribina “Hitno(j) potreban zakon”

“Inicijativa slobodnih građana” u saradnji sa pokretom “Pravo na život Meri” organizovala je danas tribinu u Novom Pazaru “Hitno(j) potreban zakon”, čiji je cilj donošenje novog zakona u Srbiji o hitnoj pomoći koji bi trebao da poboljša uslugu hitne službe u svim gradovima u ovoj zemlji.

Na tribini je govorio Dr. Rade Panić predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije koji je objasnio građanima zbog čega je potrebno donijeti ovakav zakon.

Rade Panić / foto : Emir T.

“Prvi i osnovni problem srpskog zdravstva jeste nedostatak upravo zdravstvenih radnika i zato je ovaj zakon o hitnoj medicinskoj pomoći posebno bitan jer verujem da će morati da reguliše i broj ekipa koje pokrivaju određeni teren, kako su te ekipe formirane, obučene, odnosno kvalifikovane, i gde se nalaze odnosno koji su to protokoli njihovog rada.”

Panić se osvrnuo i na problem Novog Pazara u kojem postoje samo dve terenske ekipe hitne pomoći koje pokrivaju ceo grad i rekao da glavni rukovodioci na određenim funkcijama i gradonačelnik grada treba da donesu bazični plan i plan razvoja pomoći osnovne medicinske službe koji ne sme biti kraći od 10 godina i da je to njihova odgovornost a da oni po ovom pitanju nisu preduzeli ništa.

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru treba da zahteva od načelnika službe Hitne medicinske pomoći da mu saopšti, koliko ima poziva, koliko ima pregleda,da li ima dovoljan broj osoblja, da li je dovoljno kvalifikovano, da li je dovoljno opremljeno i između ostalog, da zna da u Pazaru vrlo je teško proći ulicama. Dakle nije isto da li vozite u tri trake i imate zaustavnu traku kojom prolazi sanitet sa rotacijom i morate da sačekate, dakle zavisno od terena, uslova , potreba stanovništva i kadra kojim raspolažete, vi kao rukovodilac ali na rukovodeća mesta, u ovom sistemu se biraju najnesposobniji i rukovodilac ne sme da zna da ne smete u Srbiji posao da uradite dobro, zašto? Zato što će se videti da unazad godinama a i decenijama je nesposobna vlast, i oni sada biraju najnesposobnije da se nalaze na rukovodećim mestima da se ne bi videlo koliko ne znaju.


E.T. / 020 media