Husein Memić nosilac liste ispred SDP-a za izbore za BNV

Na narednim izborima za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina ispred SDP-a za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, izabran je kao nosilac liste Husein Memić potpredsjednik Sandžačke Demokratske Partije.

Predsjedništvo SDP-a je odlučilo da samostalno nastupe na izborima, a kako iz ove partije kažu oni su dosadašnjim radom pokazali da su najbolji izbor za Bošnjake jer su se zalagali svih ovih godina za prava Bošnjaka.

Oni su pozvali sve svoje glasače i simpatizere da izađu na ove jako bitne izbore za Bošnjake i glasaju za SDP, a nosilac liste Memić je najavio da će voditi mirnu kampanju i da očekuje pobjedu. On je pozvao Bošnjake da iskoriste pravo i da se upišu u poseban birački spisak i tako iskoriste svoje biračko pravo da glasaju.

U nedjelju, 13. novembra, na neposrednim izborima biraće se članovi savjeta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine, goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati putem elektorske skupštine.

Na ovim izborima biraće se 35 članova Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Nacionalni savjeti koji budu izabrani ostvariće ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, obavještavanja i službene upotrebe jezika i pisama i odgovaraće građanima koji su ih birali.


Emir Tutić / 020media