Bošnjaci diskriminisani na konkursu za vatrogasce – Predstavnici Bošnjaka osudili odluku – Vulinov komentar uvrijedio Bošnjake

Na spisku od 290 izabranih polaznika obuke za vatrogasno-spasilačke jedinice, nema Bošnjaka, a prema zvaničnim informacijama za taj posao se prijavilo oko 20-tak kandidata bošnjačke nacionalnosti.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća su uputili kritiku na odluku Ministarstva i obavijestili su relevantne institucije da je izvršena diskriminacija nad Bošnjacima.

“Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti. Vijeće godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u zapošljavanju u državnim institucijama, a posebno u policiji” (BNV)

Ovu odluku osudili su i politički predstavnici Bošnjaka u Srbiji i zatražili su da se ponovi konkurs.

Potpredsjednik SDP-a i nosilac liste “Ljudski do pobjede”,  na predstojećim izborima za nacionalne savete, Husein Memić osudio je ovakvu odluku i pozvao ministra da je revidira.

”Danas sam primio vijest da MUP Republike Srbije objavio spisak kandidata koji su primljeni na obuku za vatrogasno-spasilačku jedinicu.  Ono što pouzdano znam jeste da su preko 20 kandidata bili bošnjačke nacionalnosti i da niti jedan nije primljen. Dakle, iz Novog Pazara, u kojem su Bošnjaci 70% stanovništva, od četiri kandidata nula je Bošnjaka.”  (Husein Memić)

U daljoj izjavi za RTVNP Memić je rekao da je ova odluka u najmanju ruku sramna i da ga brine da će ona dalje imati dalekosežne posljedice na međunacionalne odnose u zemlji.

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja takođe su osudili odluku Ministarstva i zatražili da se sporni konkurs ponovi.

Stranka pravde i pomirenja raspolaže informacijama da je pri konkursnoj proceduri o prijemu kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice izvršena diskriminacija Bošnjaka, što dokazuje i činjenica da od 290 polaznika u sandžačkim opštinama nema niti jednog Bošnjaka, te od nadležnih organa očekujemo da ponove konkursnu proceduru, gdje će biti omogućena ravnopravnost nacionalnosti. (SPP)

Opštinski odbor SDA Sandžaka u Prijepolju osudio je odluku i naveo da se poništi odluka Ministarstva.

Stranka demokratske akcije Sandžaka ogranak u Prijepolju traži od MUP-a Republike Srbije da poništi ovu odluku i da prilikom zapošljavanja uvaži činjenice o nacionalnoj i teritorijalnoj strukturi stanovništva.(SDA Prijepolje)

Vulin: Za konkurs bitna sposobnost a ne nacionalna pripadnost

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je za konkurs za vatrogasce bitna sposobnost a ne nacionalna pripadnost i tim komentarom uvrijedio pripadnike Bošnjačke nacionalne manjine koji su ovu izjavu shvatili kao uvrijedu jer ih je nazvao “nesposobnim”.

Vulin je rekao da prilikom prijave na obuku kandidati nisu bili u obavezi da se izjasne o nacionalnosti jer je suština konkursa da na obuku budu primljeni najbolji a to je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Neki od čitaoca su naveli primjer kada je gorela “Bor zgrada” da tada nije bilo “sposobnih” da spase živote nevino stradalih ljudi i da su građani bili svjedoci “nesposobnosti vatrogasaca” kao i stravičnim scenama u kojima je nekoliko sugrađana izgubilo život pred očima javnosti.