30 godina od zločina u Sjeverinu

Pripadnici srpske paravojne formacije Osvetnici na čelu sa Milanom Lukićem, su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom svirepo ubili na obali Drine.

Žrtvama ovog masakra je tada bila zagarantovana sigurnost i imali su potvrde firmi za koje su radili da im je zagarantovan bezbedan prolazak kroz ratom zahvaćenu teritoriju na kojoj su radili.

Njih 16, među kojima je bila i jedna samohrana majka, svirepo su ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci muslimani.

Za zločin u Sjeverinu, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora komandanta “Osvetnika” Milana Lukića, kao i Olivera Krsmanovića (u odsustvu), Dragutina Dragićevića, dok je Đorđe Šević osuđen na 15 godina zatvora.

Organizacije civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara i Beograda, oglasile su se i podsjetile na to da se višegodišnja potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava još uvijek nije okončala i da je neprihvatljivo da institucije Srbije odbijaju da porodicama žrtava pruže obeštećenje, podršku i priznanje.

„Jedini pozitivan korak učinila je opština Priboj, koja je pomogla u izgradnji spomen-obeležja otkrivenog u oktobru 2015. godine. Memorijalizacija zločina nad Sjeverincima ograničena je na lokalnu zajednicu, i iako je reč o građanima Srbije, oni su izostavljeni iz politika sećanja na državnom nivou“ (OCD)

Ubijeni su: Melvida Koldžić, Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović i Ramahudin Ćatović. Veče uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović, kojem se od tada gubi svaki trag.

Porodice žrtava su tužile Republiku Srbiju 2007. godine ali ta tužba je nažalost bila neuspješna s obrazloženjem da ne postoji veza države Srbije i zločina koji se dogodio jer Srbija nije zvanično učestvovala u tom ratu.

Povodom obilježavanja godišnjice zločina nad Sjeverinskim otetim Bošnjacima u Mioči i ove godine održaće se skup na kojem će se proučiti sura Jasin sa početkom u 11:30h, a potom će se klanjati dženaza u odsustvu koju će predvoditi reis ul ulema Husein ef. Kavazović, nakon čega slijedi obraćanje predstavnika Islamske zajednice u BiH i gostiju.