Pramenković: BNV neće biti nacionalni organ samo jedne političke partije, već svih Bošnjaka

Nosilac liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće” Misala Pramenković, izjavila je na skupu ove liste da ukoliko ova lista bude vodila Vijeće, da ono neće biti nacionalni organ samo jedne političke partije, već svih Bošnjaka.

Pramenković se osvrnula i na dosadašnji rad BNV-a rekavši da je radilo samo u interesu jedne stranke i da “oni koji su udarili na Islamsku zajednicu 2007. godine ne zaslužuju da ga i dalje vode”,  rekla je Pramenković.

Nikada se BNV nije udostojio da okupi sandzačku elitu već se išlo partijskom linijom, diskriminacijom i zloupotrebom. Našu smo borbu počeli 2010. koja se kasnije prelila i na političko polje. Kada ova lista uzme BNV ono neće biti samo jedne političke partije već svih Bošnjaka, koje će prepoznati kuda naš nacionalni diskurs treba da se kreće.

Da li neko ko nam je udario 2007. godine na najznačajniju instituciju, Islamsku zajednicu, zaslužuje da ga dalje vodi, te da i dalje pokušava da oslabi naše versko, nacionalno i kulturno biće. Neko ko nema kapacitet okupljanja našeg naroda, ko ni u jednom segmentu nije pokazao da želi da okupi intelektualni, politički, kulturni i svaki drugi bošnjački kapital “ (Misala Pramenković)

Ona se osvrnula i na druge liste koje učestvuju na izborima i ocijenila da dosadašnje brojne kampanje su realizovane na temu “bošnjačkog jedinstva” i da je to jedna isprazna priča koja se pokušava partijski održati,gdje je istakla da je kroz “BNV malo urađeno” a da procesi kako ona kaže “nikada nisu do kraja dovedeni”.

Prisutnima na skupu se obratio i predsjednik SPP-a Usame Zukorlić, koji je naveo razloge zbog čega je bitno da lista “Jedinstveno za slobodno Vijeće” pobjedi na predstojećim izborima za BNV a da jedan od razloga jeste i da se prekine medijski mrak i da “BNV konačno počne raditi u interesu Bošnjaka.”

Zukorlić se osvrnuo i na problem slabog odziva djece da pohađaju bosanski jezik i rekao da to mora da se promijeni. On dodaje da je razlog tome nedostatak adekvatnog kadra koji će djecu podučavati bosanskim jezikom a da jedan od razloga za to je taj što se dosadašnji kadar zapošljavao po partijskoj liniji.

Zapošljavaju po partijskoj liniji pa kad roditelji dođu kažu bolje je na srpskom.

On se osvrnuo i na godišnjicu smrti rahmetli Muamera Zukorlića, i najavio veliki skup ove stranke na Gradskom trgu 6. novembra na dan godišnjice smrti Muamera Zukorlića.

Inače skup je počeo minutom ćutnje i učenjem El Fatihe za dušu rahmetli Zukorlića.