Behrami: Boriću se za bolji položaj Aškalija u društvu

Nosilac liste ,,Za napredak Aškalija” na predstojećim izborima za nacionalne savjete Muhamed Behrami, izjavio je za naš portal da će se ova lista boriti za bolji položaj Aškalija u društvu i da nije zadovoljan sa dosadašnjim radom Nacionalnog saveta Aškalija.

Kad je u pitanju dosadašnje djelovanje „Nacionalnog saveta Aškalija“, želim da istaknem da nisam zadovoljan postignutim rezultatima i da smatram da se nije obratila dovoljna pažnja na rad tog organa. Iako su nadležnosti Saveta relativno ograničene, smatram da ima mnogo prostora da se utiče na poboljšanje položaja Aškalija u Srbiji u onim oblastima koje spadaju u nadležnost nacionalnih saveta.

Behrami kaže da ima namjeru da ,, mobiliše ” Aškalije u Srbiji i zajedničkim aktivnostima kroz predviđeni program doprinese razvoju ove zajednice u zemlji.

On smatra da Aškalije uglavnom imaju probleme vezane za obrazovanje na maternjem jeziku i da jedan od ciljeva njegove liste je da se omladini što pre obezbjede udžbenici na svom jeziku.

O položaju Aškalija u društvu Behrami kaže da ova zajednica pored gore navedenih problema često nailazi na probleme ekonomske prirode, probleme koji su ličnog statusa, obrazovanja, zaposlenja i drugi, a da kao zajednica od oko 20.000 građana/ki u Srbiji moraju biti bolje organizovani, smatra Behrami.

“Aškalije su se ranije 90-tih godina, suočavali sa problemima kao što su rasna i vjerska netrpeljivost, ženama su skidane marame a svako ko bi govorio albanski bi verbalno ili fizički bio napadnut. Danas hvala Allahu, nemamo tih problema kao nekada ali osjećamo se i dalje diskriminisano.

To pokazuje činjenica da skoro i nemamo Aškalija u državnim institucijama i da oni vrlo teško dolaze do državnih poslova i nadam se da će se to promjeniti, tvrdi Behrami.”

Lista ,,Za napredak Aškalija” u svom predizbornom programu za nacionalne savjete nudi aktivnosti vezane za:

1. Uspostavljane jakog i funkcionalnog Savjeta koji će raditi u interesu aškalijskog naroda.

2. Borba za uspostavljanje nastave na maternjem jeziku Aškalija

3. Obezbjeđivanje svih neopohodnih uslova za školovanje i razvoj obrazovanja među Aškalijama.

4. Uspostavljanje kulturnih i kulturno-obrazovnih institucija, društava i udruženja i promocija istorijskih i kulturnih posebnosti Aškalija.

5. Podrška osnivanju medija koji će se baviti informisanjem i promocijom tradicije i kulture Aškalija na njihovom maternjem jeziku.


Moja je namjera je da mobilišem zajednicu Aškalija u Srbiji i da svi zajedno, koliko smo u mogućnosti, pomognemo da se olakšaju materijalni uslovi za obrazovanje Aškalija. Ovo želimo da ostvarimo kroz obezbjeđivanje besplatnih
udžbenika, pomoćnih sredstava za učenje, kroz rad na poboljšanju digitalne pismenosti mladih i tako dalje. Želimo da podržimo i da ohrabrimo mlade Aškalije da se konstantno usavršavaju kako u različitim zanimanjima tako i u
akademskom smislu.

Dodatno, naša je namjera da kroz različite projekte utičemo na informisanje Aškalija kao i na promociju kulture i običaja našeg naroda. U ovom trenutku postoji vrlo mali broj organizacija koje se bave ovim pitanjima tako da je naša namera da kroz Nacionalnisavet Aškalija pružimo značajniju podršku projektima promocije kulture i tradicije Aškalija.


Na popisu stanovništva Aškalije su pozvane od strane svojih predstavnika da se izjasne po nacionalnosti kao Aškalije, njihov maternji jezik je albanski a vjera islam.

Behrami vjeruje da će popis pokazati realne brojke Aškalija u Srbiji i smatra da ta cifra mnogo veća od prijethodnog popisa.

Iskreno se nadam da će popis stanovništva koji je u toku pokazati realne brojeve i da će se uspešno popisati svi pripadnici naše zajednice. (Behrami)

https://www.youtube.com/watch?v=h-byK4Hk-d4

AŠKALIJE U SRBIJI TOKOM 90-tih

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine, značajan broj Aškalija sa Kosova se seli u Srbiju, mahom u Vojvodinu, i trenutno prema našim informacijama u Republici Srbiji živi oko 20000 Aškalija, iako to nisu zvanične brojke obzirom da je na popisu 2011. godine registrovano nešto više od 700 članova ove zajednice.

U prošlosti je bilo brojnih pokušaja da se zajednica Aškalija u Republici Srbiji politički i društveno organizuje i takvi projekti su praćeni različitim uspjesima. Jedan od takvih primjera je osnivanje „Matice Aškalija“ u Novom Sadu krajem 90-tih.