Uhapšen Novopazarski biznismen zbog pranja novca

O.K. (1964) odgovorno lice PD “Oki NP gradnja” iz Novog Pazara uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo poreska utaja i pranje novca u podstrekivanju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u saradnji sa inspektorima poreske policije u Kragujevcu, uhapsili su O.K. iz Novog Pazara zbog sumnje da je preko svog preduzeća izbegao plaćanje poreza u iznosu od 125.446.698 dinara i tako izbegao plaćanje poreza na dobit pravnih lica za 2017,2018,2019,2020 i 2021 godinu.

U saopštenju MUP-a stoji da je O.K. izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala za isti period na iznos novca za koji je izvršio uzimanje iz imovine svog privrednog društva za svoje privatne potrebe i  ličnu potrošnju u ukupnom iznosu od 767,331,334 dinara, čime je izbegao plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 135.441.407 dinara, oštetivši budžet Republike Srbije za oko 260.000.000 dinara.

Takođe policija je uhapsila B.R. (1982) dogovorno lice PR “Dušan Kop” i PD “Dušan Kop gradnja” koji se tereti za krivično djelo pranje novca kao i A.S. (1989) zbog krivičnog djela pranje novca u pomaganju.

Zapravo kako stoji u saopštenju MUP-a, Postoje osnovi sumnje da je O.K. izvršio krivično djelo pranje novca u podstrekivanju na taj način što je uticao na B.R. da donese odluku, a kasnije mu dao smjernice i uputstva kako da 767,331,334 dinara koje je na osnovu lažnih faktura prenet sa računa “Oki NP gradnja” na račun PD “Dušan kop” a isti novac prenese na više računa preduzetničkih radnji i fizičkih lica a među njima i A.S. za kojeg se sumnja da je novac podizao sa saznanjem da potiče iz kriminalne delatnosti i vraćali B.R. a on potom prosleđivao O.K.

Osumnjičenom O.K. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su B.R. i A.S. uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

Stoji u saopštenju MUP-a.