i SPP i SDP slavili pobjedu na izborima za nacionalne savjete

Prema posljednjim podacima na izborima za nacionalne savjete, najviše glasova birača Bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji za vijećnike u Bošnjačkom nacionalnom Vijeću imaju liste SPP i SDP sa skoro jednakim brojem glasova.

Prema informacijama izbornog štaba SPP-a, ova lista osvojila je preko 15 200 glasova što je prema njihovim podacima 12 odbornika, dok je na drugom mjestu lista SDP-a sa 12 odbornika sa oko 110 glasova manje, rekao je Usame Zukorlić na konferenciji za medije.

Iz izbornog štaba SDP-a podaci su malo drugačiji, pa je tako SDP na prvom mjestu sa 15 700 glasova, što prema njihovim podacima znači da ova stranka ima 13 mandata u Vijeću dok je na drugom mjestu SPP sa 14 913 glasova i sa dva mandata manje.

Nosilac trećeplasirane liste “Za Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin” Fuad Baćićanin, ocjenio je da je rezultat ove liste “zadovoljavajući” ali isto tako i naglasio da su Bošnjaci predali Vijeće Aleksandru Vučiću, prenosi Free media

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić je rekao da su iz ove stranke pratili ko je šta za njih negativno govorio tokom kampanje i da će to uticati na to sa kim će praviti koaliciju za formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Dobro smo pazili ko je šta govorio u ovoj kampanji, nijednu riječ nismo zaboravili. Mi nismo vreća za udaranje, nemožete u kampanji da nas udarate kao u džak a onda da nas zovete da pravimo koaliciju”, rekao je Ljajić.

Nosilac liste “Ljudski do pobjede” Husein Memić, izjavio je da je ova lista pokazala jako dobar rezultat i da je očekivao dobre rezultate. On je čestitao protivničkim kandidatima na ostvarenim rezultatima i najavio da će za predstojeći sastav BNV-a biti izabrani najbolji ljudi i da želi da ovo Vijeće bude depolitizovano i Vijeće svih Bošnjaka.

Iz SPP-a su najavili da su spremni da razgovaraju sa potencijalnim koalicionim partnerima i da će u tom pogledu biti otvoreni za saradnju sa onim listama koje budu spremne da se slože oko istih stavova.

Nosilac liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće” Misala Pramenković, izjavila je da je ovo dokaz da su Bošnjaci prepoznali autentičnu bošnjačku politiku u pogledu njihovih nacionalnih interesa i da je pobjeda bila čista, a da je ovo trasa koju je trasirao rahmetli muftija Muamer ef. Zukorlić.