U pojedinim Novopazarskim školama danas štrajk upozorenja

Povodom slučaja koji se desio u Trsteniku, u kojem je profesorica Tehničke škole bila žrtva fizičkog zlostavljanja od strane učenika M. M. (18) i N. Ž. (17), nekoliko Novopazarskih škola će se pridružiti štrajku prosvetara koji s eorganizuje širom Srbije, kako bi pružili podršku svojoj koleginici iz Trstenika. 

Prema našim saznanjima štrajk će se održati u pojedinim osnovnim i srednjim školama a to su : “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, te srednje škole: Medicinska “Dva heroja”, Tehnička “Izudin Šušević” i Škola za dizajn.

Štrajk će se održati tako što će se obustaviti nastava na prvom času u prepodnevnoj i poslepodnevnoj nastavi. 

U izjavi koju je dao za list Danas, poverenik Unije sindikata prosvetnih radnika Elvis Divanefendić, je rekao da će Unija podržati protest jer smatra da takve scene kao što su se desile u Trsteniku prosevtni radnici ne smeju da doživljavaju i da država treba bolje da ih zaštiti. 

Mi sada imamo situaciju da konstantno podržavamo svakog prosvetnog radnika u Srbiji, bio on član našeg sindikata ili ne. On je jednostavno prosvetar – osoba koju treba da zaštiti država, a i mi kao sindikat. Hoćemo da pružimo podršku i njoj i svakom prosvetnom randiku kome se to dešavalo ranije, dešava se, a pretpostavljamo i plašimo se da će se dešavati i ubuduće”, rekao je Divanefendić za list Danas. 

Štrajk upozorenja će danas biti održan u 820 škola širom Srbije u 47 gradova i opština i trajaće 1 sat. Pod tim se podrazumeva da prvi čas neće biti održan u prepodnevnoj  i poslepodnevnoj smeni. 

Za sada nema najava da li će prosverati koji budu učestvovali u nezakonitoj obustavi rada biti sankcionisani, a kako prema saznanjima medija direktori škola su dobili nalog da popišu sve koji danas ne budu držali nastavu, kao i one koji će učestvovati u štrajku upozorenja.

Iz Ministarstva prosvete su apelovali na to da štrajk mora da bude održan u skladu sa Zakonom o štrajku i poručili da se u skladu sa tim kao delatnost od javnog interesa mora održati uz poštovanje procedura namenjenih za obezbeđivanje minimalnog procesa rada.