ZVANIČNI REZULTATI RIK-a: SDP i SPP po 12 vijećnika, lista Bošnjačko jedinstvo 10

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je izveštaj o rezultatima izbora za članove Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), po kojima će po 12 vijećnika u BNV-u imati liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) dok će lista Bošnjačko jedinstvo imati 10 vijećnika.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće glasalo je 47.549 birača do je u birački spisak bilo upisano 113.000 građana koji su imali pravo glasa.

U noći 13. novembra predstavnici SDP-a i SPP-a su slavili pobjedu na ovim izborima i ako se tada rezultati nisu poklapali iz izbornih štabova ove dve stranke čije liste su tada zabilježile sličan broj vijećnika.

Obe liste su poručile da će morati da prave koaliciju sa drugim strankama i da će učestvovati u razgovorima za BNV sa drugim kandidatima.

Iz SDP-a su poručili da su dobro pratili ko je šta govorio za njih tokom kampanje i da će paziti s kim će praviti koaliciju. Oni su naglasili da je njihova kampanja vođena fer i korektno i da nisu govorili ništa ružno o drugim listama, dok su oni nazivani raznim imenima i slušali razne uvrijede na njihov račun.

“Dobro smo pazili ko je šta govorio u ovoj kampanji, nijednu riječ nismo zaboravili. Mi nismo vreća za udaranje, nemožete u kampanji da nas udarate kao u džak a onda da nas zovete da pravimo koaliciju”. (Rasim Ljajić)

Iz SPP-a su najavili da su spremni da razgovaraju sa potencijalnim koalicionim partnerima i da će u tom pogledu biti otvoreni za saradnju sa onim listama koje budu spremne da se slože oko istih stavova.

Nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo” Fuad Baćićanin, ocijenio je tada za Free media da su ovim glasovima Bošnjaci predali Vijeće Aleksandru Vučiću.

Zbog nepravilnosti u Tutinu glasanje je ponovljeno 27. novembra na izbornom mjestu u Suvom Dolu.