Fond “ul.R.Ackovića”: Žao nam je što smo predstavljeni kao neko ko ne vodi računa o ekologiji

U ulici Ruđera Boškovića kod Gazilara osječena su stabla stara nekoliko decenija.

Prema informacijama sa društvenih mreža, udruženje “Fond ul. R.Ackovića”, podnijelo je zahtjev za seču stabala kod Gazilara Gradskoj upravi, jer prema njihovim navodima predstavljaju “opasnost po bezbjednost učesnika u saobraćaju.”

Oni su na svojoj društvenoj mreži objavili da im je drago što je jedna ovakva tema pokrenuta a sječa stabala je prema njihovom statusu na društvenoj mreži nazvana “ekološkom akcijom”.

 Što se tiče zamjena starih stabala sa novim sadnicama, cilj jedini cilj nam je bio bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, ali da ni na jedan način ne narušimo ekološku sredinu. Navodi se u statusu udruženja Fond ul. R.Ackovića.

Iz fonda ul. R.Ackovića za naš portal su rekli da im je žao što su predstavljeni kao neko ko ne vodi računa o ekologiji u ovom gradu a da su im namjere zapravo bile čiste i da su bili zabrinuti za bezbjednost pješaka jer su uočili krošnje koje su sa drveća pale na mezarje i na put.

 Izuzetno smo bili zabrinuti za bezbjednost pješaka i drugih učesnika u saobraćaju, a prije svega djece koja tim putem idu u školu. Evidentno je bilo da je riječ o izuzetno starim i satruhlim stablima koja su izuzetno teška, te smo izrazili bojazan da mogu u potpunosti da padnu sa dolaskom prvog sljedećeg nevremena. Mi smo uputuli zahtjev GU da angažuju stručna lica koja će izaći na teren i procjeniti kako i na koji način se potencijalna opasnost može spriječiti, kako ne bi došlo do neke nesreće. Nadlježni iz Odeljenja za zaštitu životne sredine su izašli na teren i svoje stručno mišljenje dostavili GU. GU je angažovala javna i privatna preduzeća da se postupi po mišljenju stručnog lica. Uvid u to nismo tražili niti smo postavljali pitanja. Mi zaista nemamo te ingerencije niti mogućnosti da bilo šta odradimo bez saglasnosti viših instanci. Napominjemo da je u pitanju zamjena stabala, novim. I mi smo građani ovog grada i mi udišemo isti vazduh, pijemo istu vodu. Žao nam je što smo predstavljeni kao neko ko ne vodi računa o ekologiji, a za to se zalažemo od samog početka, o čemu svedoče brojne ekološke akcije koje smo sproveli, izjavili su za naš portal iz Udruženja “Fond ul.R.Ackovića”.


Na ovaj način nanešena je šteta prirodi, a obzirom da Novi Pazar je po kvalitetu vazduha najzagađeniji grad u Evropi, jedna ovakva akcija je potpuno nepotrebna smatraju građani.

Inicijativa “Za zdrav Novi Pazar” se tim povodom javno obratila na svom facebook profilu nazvavši ovu akciju “štetnom”, jer kako kažu u trenutku kada imamo najzagađeniji vazduh u Evropi “neko je donio odluku da se iseku zdrava stabla.”

 
U naselju kod groblja Gazilar danas je posječeno nekoliko stabala i imamo informaciju da se sječa nastavlja sutra i da je u planu da se sva stabla isjeku.
 
Apelujemo da se zaustavi sječa stabala. Svako stablo je od velike važnosti danas, posebno stabla koja su starija, zdrava. Zaustavite sječu – ne gušite grad!
Stoji u saopštenju inicijative.