Za zdrav Novi Pazar: Sječa drveća štetna, politika umiješala prste

Inicijativa “Za zdrav Novi Pazar” smatra da sječa drveća u ulici Ruđera Boškovića u ovom gradu je štetna po zajednicu, a da trenutno u ovom gradu je jako zagađen vazduh i da je ovakva jedna akcija potpuno nepotrebna.

Oni kažu da kao neformalna grupa građana okupljena oko ideje zdravijeg Novog Pazara su
“apsolutno zgroženi” slikama posječenog drveća koje su postavljene na društvenim mrežama.

Itekako smatramo da je sječa svakog drveta velika šteta za našu zajednicu, posebno zbog masovnih izveštaja da smo najzagadjeniji grad u Evropi. Shvatili smo da je sječa najavljena preko RTV, ali je poprilično nejasno zašto, po čijem nalogu/zahtjevu i slično. (ZZNP)

Iz ove inicijative kažu da su se javili pojedini građani iz ulice Ruđera Boškovića koji su rekli da nisu zahtjevali nikakvu sječu drveća u njihovom naselju.

Zanimljivo je da su se javili neki gradjani iz ulice R.Boškovica koji tvrde da oni nisu zahtjevali nikakvu sječu drveća, kao i masa fotografija i snimaka ove ulice od letos, na kojima je vrlo nejasno koje drvece je trulo, jer se jasno vide bujne i rascvetale krosnje. (ZZNP)

Iz Fonda ul.R.Ackovića koji je inicijator ove akcije nam nisu odgovorili na pitanje da li su imali pisanu saglasnost mještana koji žive u ovom naselju po pitanju sječe drveća, što smatramo da je zahtjev ove fondacije podnijet na osnovu mišljenja udruženja a ne mještana naselja.

Iz inicijative Za zdrav Novi Pazar kažu da građani nisu dobili nikakve informacije o tome da li je drveće prije sječe analizirano od strane stručnih lica i da li je imalo načina da se drveće na neki način spasi a da se u potpunosti ne posječe.

Oni su takođe za naš portal komentarisali i izjavu udruženja “Fond ul.R.Ackovića” , rekavši da njihovo saopštenje niti izjava ne opravdava sječu drveća koja je urađena drsko bez odgovora građanima u “zašto” i “kako”, a da je u sve to umiješana politika. 

Ozbirom da je predstavik pomenutog fonda izašao u javnost sa vrlo šturom informacijom da su stabla posječena radi bezbjednosti, bez davanja ikakve dodatne informacije građanima, ne bi smo komentarisali to kako oni misle da su predstavljeni. Ne bavimo se predstavljanjem bilo koga, bavimo se činjenicama. Tu je i činjenica da je gosn Remzo Destovic koji je izašao ispred fonda, takođe odbornik na SDP listi, te shodno tome smatramo da je politika još jednom umiješala prste. Ovu sječu, zajedno sa nedostatkom uvida građana u zašto i kako, smatramo jako drskom, obzirom da nam vremena za popravku stanja u kome se nalazimo ponestaje vrtoglavom brzinom.

Želimo i ovim putem da apelujemo na građanstvo da shvate važnost svakog drveta za zdravlje svakog pojedinca naše zajednice. Od krucijalne je važnosti shvatiti aerozagađenje što ozbiljnije, kao i da ujedinjenim snagama pokušamo da pomognemo sami sebi, radi budućnosti i zdravlja naše djece i svih budućih generacija, kažu iz Inicijative za Zdrav Novi Pazar.

Što se preduzimanja mjera tiče inicijativa Za zdrav Novi Pazar je najavila da će prikupiti svu potrebnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja kako bi preduzeli naredne korake po ovom pitanju.