Misala Pramenković nova predsjednica BNV-a

Na današnjoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća za novu predsjednicu ove Bošnjačke institucije izabrana je dr. Misala Pramenković sa liste “Jedinstveno za slobodno vijeće – SPP.”

Zajedničkim glasovima odbornika SDA i SPP u skladu sa dogovorom koji je juče postignut i sporazumom o saradnji ove dvije stranke, 22 vijećnika je glasalo da nova predsjednica Vijeća bude doktorka Misala Pramenković.

Protiv ove koalicije su bili vijećnici sa liste SDP-a i liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” koju predvodi Admir Muratović jer smatraju da Vijeće treba da funkcioniše jedinstveno sa svim strana uključenim u njegovo djelovanje.

Ispred SDP-a obratio se predstavnik ove liste ministar Husein Memić koji je rekao da SDP nije uspio da se dogovori sa SDA oko ključnih tačaka oko kojih se ove dvije stranke zalažu ali da su bili spremni sarađivati sa Strankom pravde i pomirenja.

On je rekao da sa SPP-om su se složili oko 90% programa a da su bili spremni složiti se i za ostalih 10%.

Po pitanju jedinstvene Islamske zajednice Memić je rekao da su se kao stranka prvi zalagali za tu ideju ali i naveo da bez Sandžačke demokratske partije nema jedinstva Islamske zajednice.

“Taj emanet koji nosimo jedinstvena islamska zajednica, mi smo se prvi za njega zalagali. Ja sam lično otišao kod muftije i pružio ruku. Vi ćete sada imati problem sa tim da Rijasetu objasnite da li su oni ti koji više ne postoje ili ovi drugi.”

Memić je takođe čestitao Misali Pramenković na novoj funkciji i najavio da će kao stranka biti konstruktivna opozicija.

Dosadašnja predsjednica Vijeća Jasmina Curić, čestitala je za nov odabir predsjednice Vijeća Misali Pramenković koja će od danas preuzeti njenu funkciju.

Ona je spomenula da je bitno što su se dvije strane dogovorile oko zajedničkog programa i da će u ovoj koaliciji sa novim sazivom nastaviti da sarađuje na poljima od značaja za interesa Bošnjaka.

Predsjednica Vijeća Misala Pramenković izjavila je da će biti predsjednica svih Bošnjaka i da će opravdati povjerenje koje joj je dato.

“BNV je krovno telo i zakonskim aktima je kreirano u četiri važne oblasti za ostvarivanje prava Bošnjaka. Želimo transparetno BNV, koje će biti otvoreno za sve Bošnjake, ovo je dom svih nas”

Misala Pramenković je inače poznata kao prva narodna poslanica sa hidžabom u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Takođe je profesorica na Fakultetu za islamske studije i predsjednica Udruženja “Merjem”.

Liste Stranke pravde i pomirenja i Sandžačka demokratska partija imaju po 12 vijećnika, 10 vijećnika ima SDA Sandžaka, a jednog “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”.