Zećirović: Zagađenje vazduha je rezultat neodgovornog vođenja grada od strane vladajuće strukture

Edin Zećirović odbornik u Skupštini grada Novog Pazara rekao je da je problem zagađenja vazduha rezultat neodgovornog vođenja grada vladajuće strukture. 

U emisiji 1 na 1 na portalu 020 media, Zećirović je izjavio da odgovorni ljudi koji vode ovaj grad nisu zainteresovani da rješavaju probleme do trenutka kada oni kulminiraju. On je rekao da je zagađenje vazduha jedan od pokazatelja onoga šta se dešava kada lokalna samouprava neodgovorno radi svoj posao i da za to postoje primjeri iz prošlosti.

“Kod nas dok ne dođe neki problem u fazu takve kulminacije da brutalno odnosi ljudske živote, lokalna samouprava ne reagira. Zašto? Zar nismo imali prije nekoliko godina da su gorjele dvije naše sugrađanke na terasi, a da vatrogasna služba nije imala merdevine da im pomogne?

Mi smo godinama unazad, prije tog slučaja, apelovali na lokalnu vlast i govorili da nemamo razvijenu vatrogasnu službu i da je u katastrofalnom stanju. Predlagali smo i inicirali razna rješenja.

Međutim, lokalna samouprava se toliko bahato branila time da ona ne može ništa da uradi i da je to nadlježnost ministarstva unutrašnjih poslova, da je to prevazilazilo svaku mjeru.

Šta se desilo? Nakon brutalne smrti te dvije naše sugrađanke krenule su stvari da se pomeraju naprijed.

Također, godinu dana prije koronavirusa smo apelovali da nam je zdravstveni sistem pred kolapsom i da su nam uslovi katastrofalni. Za vrijeme koronavirusa imali smo stotine naših građana koji su izgubili život tokom pandemije. Tek tada su pokrenute određene stvari da se dešavaju”, rekao je Zećirović.

On je takođe rekao da se na ovaj način zbog ne rješavanja određenih problema ranije, stvaraju i drugi problemi, a da konkretno problem zagađenog vazduha njega zabrinjava jer vrlo lahko možemo u “hiljadama ljudi” platiti ceh, jer ne slušamo savjete stručnjaka po ovom pitanju.