Moja IT priča sa Muhamedom Muminovićem

Muhamed Muminović je po zanimanju software inžinjer a ljubav prema ovom poslu stvorila se tokom srednje škole.

U centru NIT Muhamed je poznat kao vredan i radan developer a svoje prvo iskustvo sa kodiranjem doživeo je pre nekoliko godina kada je samoinicijativno odlučio da napravi aplikaciju za mobilne telefone.

Za eduaktivni centar ILM je prvi put razvio svoju prvu web aplikaciju a kasnije je svoje znanje usmerio ka stvaranju i drugih aplikacija za mobilne telefone.

Rad sa kolegama je unaprijedio njegovo znanje u raznim oblastima programiranja a kroz razne kurseve pronašao je ono što ga najviše zanima. Kao developer zainteresovan je za rad u programskom jeziku Java skript i Frameworku Note js i React.

Među prvim aplikacijama koje je Muhamed programirao bila je aplikacija Kviz a jedne od najuspešnijih aplikacija koje je programirao bile su M-sufara i M-namaz (Moj prvi namaz i moja prva sufara) sa oko 25,000 skidanja.

Obe aplikacije su prevedene na pet jezika , Bosanski, Njemački, Engleski, Turski i Albanski, a jedna od njih M-namaz je prevedena i na Indonežanski jezik.

Muminović je do sada radio za mnoge strane firme kao developer a jedan od prvih poslova bio je rad za firmu iz Ukrajine čiji je osnivač Artem Petrov koji je skoro održao tribinu o svom iskustvu i karijernom putu software developera u centru NIT.

Muhamed savjetuje mlade koji su zainteresovani za programiranje da ukoliko žele da psotanu programeri moraju da se maksimalno posvijete ovom poslu i da slušaju svoje mentore i savjetuju sa njima oko daljih koraka u karijeri.