Novopazarac na Oksfordu – Gimnazijalac Omer Mihović dobio ponudu od Oksforda

Gimnazijalac Omer Mihović iz Novog Pazara dobio je rijetku ponudu za upis na jednom od najboljih univerziteta na svijetu. Obzirom da za upis na Univerzitetu Oksford vlada veliko interesovanje i da ga nije lako upisati, njemu je ponuđeno da do kraja godine završi srednju školu i položi jezik, kako bi njegovo mjesto bilo osigurano.

Međutim, da bi upisao Oksford, Omeru je potrebna finansijska pomoć. Obzirom da je Oksford jako zahtjevan, njemu je potrebno nešto manje od 60.000£ (oko 67.000 eura) godišnje sa troškovima življenja, kako bi platio godinu na ovom visoko-rangiranom fakultetu.

Omer trenutno nema stipendiju a ni novca da pokrije troškove Oksforda i u potrazi je za stipendijom koja bi mu omogućila da ostvari svoj san.

“Kroz proceduru za stipendije tek treba da prođem, i konačni ishod bi za to bio tek u aprilu. Za mene upis na Oksford znači mnogo toga, prvenstveno kao neki moj lični uspjeh i pobjeda, na kojem sam intenzivno radio nešto više od dvije godine. Naravno, znači mi i kao odskočna daska u mojoj daljoj karijeri. Odabrao sam Oksford zbog njihovog nešto drugačijeg sistema školovanja u odnosu na naš, spoja modernog i tradicionalnog, što omogućava stvaranje najboljih kadrova na svijetu, što su mnogo puta i dokazali.” (Omer Mihović)

Mihović kaže da želi da se bavi naukom a da nakon fakulteta želi završiti i doktorske studije. Prilika da studira na Oksfordu bi mu omogućila da dostigne željeno znanje, a mladima u Novom Pazaru je poručio da se ne boje nepoznatog i da vjeruju u sebe i svoje ciljeve.

Mladima koji razmišljaju kao ja bih poručio da se ne boje nepoznatog, i da se ne plaše da ulože trud. Takođe, želio bih i da im poručim da ne pokleknu pod pritiscima drugih koji im govore da nešto ne mogu postići.

Oksford je najuticajniji i najpoznatiji fakultet na svijetu. Godišnje ovu visoko-školsku ustanovu upiše oko 26.000 studenata iz cijelog svijeta, a obzirom na kvalitet predavanja i znanje koje ovaj Univerzitet nudi, rijetko se pruža šansa za upis.

Među poznatim ličnostima koje su studirali na Oxfordu bili su poznati naučnici Albert Anštajn, Stephen Hawking i Robert Hook, glumci Rowan Atkinson (poznat kao Mister Bean) i Hju Grant, političari Tony Blair i David Cameroon, J. R. R. Tolkien (autor Gospodara prstenova) i još mnogi drugi uspješni ljudi koji su zaslužni za doprinos nauci, sportu i obrazovanju.

Omer Mihović je učenik srednje škole “Gimnazija” iz Novog Pazara. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a prošle godine na Evropskoj olimpijadi postigao je izvanredan uspjeh osvojivši treće mjesto iz geografije.

Po prvi put šansu za upis dobio je neko iz Novog Pazara, što je zapravo jako rijetka prilika za studente na Balkanu.