Obe Islamske zajednice ignorisale pitanja građana o ujedinjenju

Povodom potpisivanja sporazuma o saradnji između SDA i SPP-a,  u kojem je najavljeno da će ove dvije stranke raditi na ujedinjenju Islamske zajednice, građani Novog Pazara, postavili su nekoliko pitanja u vezi ovog sporazuma a na koja i dalje nisu dobili odgovor.

Građani su nakon potpisivanja sporazuma između SDA i SPP-a zatražili da se obe islamske zajednice oglase po pitanju načina na koji će “ujedinjena” Islamska zajednica funkcionisati i šta to zapravo znači, da li će ujedinjenjem prestati da funkcioniše Rijaset IZS ili Mešihat IZuS, ali na ta pitanja građani nisu dobili odgovor.

Tim povodom obratili smo se predstavnicima obe Islamske zajednice u Srbiji i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, da nam daju odgovore na 5 pitanja:

1. Kako tumačite potpisani sporazum?
2. Ukoliko dođe do realizacije sporazuma šta to znači za Vas?
3. Da li ćete pružiti ruku pomirenja drugoj islamskoj zajednici i njihovim predstavnicima?
4. Koji su Vaši uslovi da dođe do jedinstva Islamske zajednice?
5. Da li muslimanima u ovoj zemlji možete garantovati stabilnost u funkcionisanju ukoliko dođe do takvog ujedinjenja?

Obe Islamske zajednice oglušile su se na ova pitanje i nisu želele da daju komentar za medije, osim Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, koji su nam površno odgovorili saopštenjem za javnost u kojem pozivaju muslimane u Srbiji na strpljenje i političke faktore na opreznost prilikom davanja izjava.

Pitanja su proslijeđena sa email adrese [email protected], kancelarijama rijaseta BiH i Srbije, sekretaru Mešihata IZuS i kancelariji Mešihata IZS na dan 28.12.2022.

Ovim povodom, postavljamo pitanja predstavnicima obe Islamske zajednice u Srbiji:

Zbog čega nam već 17 dana nisu dostavili odgovore na pitanja koja se tiču svih pripadnika Islamske vjeroispovjesti u ovoj zemlji i zbog čega se o ovoj temi i dalje niko ne oglašava?

Zbog čega građani ne smeju da znaju da li će zapravo doći do ujedinjenja ili su to samo prazne političke priče?

Da li zapravo ne postoji želja za ujedinjenjem i pružanjem ruke pomirenja pripadnicima druge Islamske zajednice?

Ostaje da vidimo na djelu, da li će stvarno doći do ujedinjenja ili je samo igra sa osjećanjima muslimana u ovoj zemlji.