Iković: Novi Pazar nije crna tačka tuberkuloze (Video)

Doktorka Maida Iković iz Zavoda za javno zdravlje tvrdi da Novi Pazar nije “crna tačka tuberkuloze” i da nema razloga za paniku, osvrćući se na izjavu pulmološkinje Tatjane Radosavljević koju je dala za N1, rekavši da Novi Pazar predstavlja “crnu tačku tuberkuloze” u Srbiji.

Doktorka Iković je izjavila da je Novi Pazar takvo područje gdje uvijek ima tuberkuloze ali da nije jedini grad u Srbiji sa ovim zdravstvenim problemom.

“Novi Pazar u proseku uvijek ima oko 50 inficiranih slučajeva osim te 2016. godine kada smo imali blizu 100, dok recimo u 2022. godini imali smo oko 30 inficiranih slučajeva. Tako da Novi Pazar nije crna rupa i tuberkuloze ima svuda u Srbiji osim što se desi da nekad ovako ima više registrovanih slučajeva i gdje se više priča o tome.”

Ona takođe smatra da građani ne trebaju biti zabrinuti ali da trebaju obratiti pažnju na svoj način života.

“Moramo da vodimo računa kako se hranimo i kako živimo, fizička aktivnost kod nas je na zaista niskom nivou. Moramo da vodimo računa o sebi ali i o našoj djeci. Prethodnih mjesec dana imali smo dosta prijava pojačanih raspiratornih oboljenja, na to utiče i ovo vreme, vidite da nema padavina i snijega u periodu kada se on očekuje što dodatno mjenja cjelokupan način života.”

ZAGAĐENJE VAZDUHA NE PRENOSI TUBERKULOZU

U Novom Pazaru u prijethodne dvije godine zabilježeno je veliko prisustvo PM štetnih čestica u vazduhu. Doktorka Iković kaže da to ne utiče na širenje tuberkuloze jer je se ona prenosi najčešće u zatvorenom prostoru.

“Tuberkuloza se prenosi kapljično i veće su šanse da se ona prenese u zatvorenim prostorijama, kancelarijama, kućama, radnjama i slično. Slučaj zaraženih tuberkulozom u Novom Pazaru je vezan za porodičnu epidemiju, djeca su bila zaražena ali su to djeca iz dvije porodice. Troje osnovaca iz jedne porodice i jedne osnovne škole i troje iz druge porodice i koja idu u drugu osnovnu školu”

U Novom Pazaru prijethodne nedjelje zabilježena je pojava tuberkuloze kod 6 djece iz dvije različite osnovne škole.

Srećom, sva djeca su u dobrom stanju i u fazi su liječenja, njihovo stanje se svakodnevno prati a u međuvremenu je zabilježeno još 3 slučaja iz okvira porodice zaražene djece.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Ova bolest inače napada respiratorni sistem i najčešće se manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe (mozak, moždane opne, bubrege, creva, kosti, jajnike itd.). Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu, te je stoga zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze.

Najčešći simptomi tuberkuloze jesu: malaksalost, gubitak apetita i mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena temperatura, uz kašalj koji je najčešće suv i uporan, a ređe praćen iskašljavanjem sluzi, gnoja ili krvi.

U slučaju da imate neke od simptoma savjetujemo vas da posjetite ljekara. Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da nema razloga za paniku i da se tuberkuloza uspješno liječi u većini slučajeva.