Za zdrav Novi Pazar: Odluka tužilaštva u vezi izlivanja mazuta neprihvatljiva

Predstavnici Inicijative “Za zdrav Novi Pazar” kažu da nisu  zadovoljni odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru koje je odbacilo krivične prijave policije protiv rukovodioca “Gradske toplane” zbog sumnje da su, zbog izlivanja mazuta iz tog javnog preduzeća u rijeku Rašku, odgovorni za zagađenje životne sredine. 

Odluku koju je donijelo tužilaštvo smatramo nerazumnom i neprihvatljivom, jer svi smo bili svjedoci šta se dešavalo u vezi izlivanja mazuta u rijeku danima, neprijatan miris koji se širio, nastradao je cijeli ekosistem rijeke Raške, došlo je do pomora ribe na teritoriji Novog Pazara i Raške, i na to se ukazivalo danima. Sama reakcija je bila kasna jer ta priča je danima kružila u medijima.Smatramo da je nemoguće da baš u tom trenutku kada je trebala Toplana da se izmjesti, da se sve u tom trenutku dešava slučajno, da ne bude ljudski faktor odgovoran već vremenske nepogode.

Iz inicijative kažu da u ovom gradu su prisutni I drugi ekološki problemi za koje do sada niko nije preuzeo odgovornost niti to želi, a da odgovornih I te kako ima.

Pored zagađenih rijeka Novi Pazar je I grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi  I oni očekuju da se počne sa rješavanjem ovih problema. O mogućim novim ekološkim protestima javnost će biti blagovremeno obavještena, kažu iz Inicijative za Zdrav Novi Pazar.