Predložene ideje za zaštitu životne sredine

Građanske ekološke organizacije i aktivisti predložili su danas ekološke ideje o zaštiti životne sredine za koje smatraju da bi trebalo izdvojiti novac iz budžeta Grada.


Na javnoj debati koja je održana danas u 11 časova, zatraženo je hitno preduzimanje mjera protiv velikog zagađenja životne sredine u ovom gradu.

Predstavnici Incijative “Za zdrav Novi Pazar”, zatražili su da se pod hitno uspostavi lokalni monitoring kojim će se pratiti kvalitet vazduha i zemljišta kao i postavka 5 senzora za mjerenje pm čestica.

Oni su takođe zatražili da građani na sajtu Grada mogu svakodnevno da se informišu o kvalitetu vazduha obzriom da je Novi Pazar najzagađeniji grad u Evropi.

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine kažu da je gradonačelnik odobrio postavljanje još jedne mjerne stanice a da su one inače jako skupe. Oni su najavili da će ove godine riješiti problem zagađenog vazduha koji nastaje sagorevanjem tekstilnog otpada.

Budžetom Novog Pazara za tekuću godinu predviđeno je 19 miliona dinara za unapređenje životne sredine. Rukovodilac Odeljenja, Ivan Milanović kaže da svi učesnici mogu biti zadovoljni iznetim predlozima.
„Smatram da je javna rasprava bila konstruktivna. Izneti su značajni predlezi i potrudićemo se da što veći broj predloga uvrstimo u Budžetski fond za zaštitu životne sredine. Pozivam sve koji iz ma kog razloga nisu bili deo današnje javne rasprave, da nam svoje predloge dostave u što kraćem roku u pisanoj formi, pitem mejla ili lično, u Odeljenju za zaštitu životne sredine.