Oglasio se MUP povodom informacija da se pojavila „kids droga“

Nakon što su se pojavile informacije na društvenim mrežama i medijima o tržištu “žvaka” koje sadrže psihoaktivne supstance, poznate kao “kids droga” i “snus” u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo saopštenje za javnost da će policijski službenici MUP-a odmah oduzeti bilo koju supstancu za koju sumnjaju da je droga, nakon čega će se vršiti analize u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci ili ne.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da policijski službenici nisu pronašli supstancu poznatu kao “kids droga” u prijethodnom periodu. Međutim, razne vrste droga u obliku tableta koji izgledaju kao bomboni se pojavljuju na tržištu već dugi niz godina.

Prema saopštenju iz MUP-a, snus je proizvod koji se koristi za pušenje i nije na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji su utvrđene Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci. To znači da se ne smatra drogom.

Takođe savjetuju roditelje da razgovaraju sa svojom djecom o ovom problemu u društvu i pojavi i u slučaju da dođu u kontakt sa ovakvom supstancom da je ne uzimaju.