Hami Aksoy: Turska će uvijek pomagati Sandžak

Ambasador Republike Turske u Srbiji Hami Aksoy sastao se sa predstavnicima lokalne samouprave u Novom Pazaru kako bi pružio podršku ovom gradu nakon poplava u kojima su dvije osobe izgubile život.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanovic je rekao da je cilj ovog sastanka pokretanje inicijative sa Turskom organizacijom AFAD koja bi razmijenila iskustva sa Republičkim sektorom za vanredne situacije kako bi i na lokalnom nivou situacija u slučaju poplava bila bolja.

“Došli smo na neku incijativu kako bi nejgova ekselencija mogao da inicira da njihova organizacija AFAD koja je jedna od najboljih u sivjetu u djelovanju u vanrednim situacijama , potpiše memorandum sa našim Republičkim sektorom za vanredne situacije da bi zajedno izmijenili iskustva kako bi jedni drugima pomogli a onda bi to sve spsutili na neki lokalni nivo. Kao do sada što je Republika Turska pomagala gradu Novom Pazaru i cijelom Sandžaku i Srbiji inače na svim poljima, evo pokazali su da su iskreni prijatelji  i u nevoljama i ekstremnim situacijama i da su tu da pomognu.” (Nihad Hasanović)

Ambasador Turske Hami Aksoy rekao je da je Turska uvijek spremna da pomogne Sandžaku i da će to uraditi i ovog puta kako bi pomogla ovom regionu da se ovakve situacije više ne dješavaju. On je najavio pomoć i drugim Sandžačkim gradovima koji su posljedicom poplava pretprjeli štetu i najavio da je ovo samo početak saradnje sa AFADOM.

“Odmah kada smo čuli da su velike poplave u Novom Pazaru, stupili smo u kontakt sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i rekli smo mu da smo spremni sa svim svojim institucijama da ukažemo pomoć u ovoj nevolji. Čuo sam se sa našim uredom koji upravlja vanrednim situacijama AFADOM, njima smo se obratili povodom zahtjeva koje je gradonačelnik nama uputio i zatražili od AFADA pomoć po tom pitanju. AFAD je poslao svoju delegaciju u Novi Pazar, oni su uradili sve što je potrebno po pitanju nabavljanja opreme i mi smo danas došli da tu opremu predamo vama. Kao što smo i do sada radili, mi ćemo uvijek pomagati Sandžak i biti prva zemlja koja će pomoći ovom regionu.” (Hami Aksoy, ambasador Republike Turske u Srbiji)

Prema informacijama koje su mediji dobili,  Turska organizacija AFAD je na zahtjev ambasadora Turske Hamija Aksoja donirala opremu svim štabovima za vanredne situacije u svim Sandžačkim opštinama koje su pretrpjele štetu od poplava u ukupnoj vrijednosti do 45.000 e.