SDA: Obezbjediti Bošnjacima ista prava kao ona koja se traže za Srbe na Kosovu

Stranka demokratske akcije Sandžaka zatražila je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost Žozefa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Gabrijela Eskobara, rješavanje pitanja Bošnjaka u Srbiji po modelu ZSO.

U pismu upućenom predsjedniku Srbije se iznosi stav SDA Sandžaka o evropskom prijedlogu sporazuma i stav o položaju Bošnjaka u Srbiji u cilju rješavanja njihovog statusa u ovoj zemlji.

Gospodine predsjedniče, dozvolite da iznesem naš stav o ovom pitanju koji Vam može poslužiti prilikom donošenja konačne odluke.

Posljedice sa kojima bi se Srbija mogla suočiti zbog odbijanja ovog sporazuma, a koje smo od Vas mogli čuti, poput prekida pregovora o članstvu Srbije u EU, prekid i povlačenje investicija, te ukidanje vizne liberalizacije su za Bošnjake ogromne i sa sobom nose neizvjesnost i nestabilnost.

Želim da Vas obavijestim da kao predstavnici Bošnjaka u Srbiji nismo zadovoljni položajem i tretmanom u Srbiji i tražimo od Vas da se u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbijede jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu,” stoji u pismu SDA koje je postavljeno na sajtu u sklopu saopštenja za javnost navode iz ove stranke. 

Narodni poslanik Enis Imamović je prijethodno na konferenciji za medije održanoj u Skupštini Srbije izjavio  da podržava francusko-njemački prijedlog zato što će se tako krenuti u normalizaciju odnosa izmedju država i naroda u regionu.

Podsjećamo, predstavnici SDA Sandžaka na čelu sa Sulejmanom Ugljnainom su prethodne sedmice posjetili premijera Albina Kurtija gdje su ga upoznali sa svojim stavom i nezadovoljstvu položaja Bošnjaka i Albanaca u Srbiji uopšte, a posebno u opštinama u Sandžaku, kao i Preševskoj dolini.

Tim povodom oglasila se i predsjednica Vlade Ana Brnabić koja je ocijenila ovu posjetu kao “pokušaj destabilizacije centralne Srbije.”


POVEZANE VIJESTI

Brnabić: Sastanak Kurtija, Ugljanina i Kamberija pokušaj destabilizacije