Obnova manastira Sv. Georgija u Brnjaku ujedinila nacije

Manastir Sv.Georgija u Brnjaku je novoobnovljeni objekat u kojem će dosadašnja igumanija manastira Gračanica Stefanida sa 16 monahinja nastaviti monaški život u gračaničkom metohu u Brnjaku u opštini Zubin Potok, a njegovu obnovu pomogli su mještani različitih nacija ovog dijela zemlje.

Tokom obnove ovog manastira mještani ovog dijela zemlje Bošnjaci, Srbi, Albanci i Crnogorci učestovovali su u obnovi manastira koji se nalazi na sjevernom dijelu planine Mokra Gora na posjedu srednjovekovne srpske kraljice Jelene Anžujske.

Manastir je posvijećen Svetom Đorđu čiji se praznik u pravoslavlju proslavlja i kao seoska slava a sama lokacija manastira je sagrađena u blizini temelja crkve Sv. Đorđa iz 16. vijeka.

Srpska kraljica Jelena Anžujska na čijem posjedu je izgrađen manastir je bila žena kralja Uroša i majka srpskih kraljeva Dragutina i Milutina a važila je za jednu od najprosvećenijih ličnosti svoga vremena.

Ostaci njenih dvorova se nalaze potopljeni u jezeru Gazivode, dok se naviše uz Brnjačku rijeku mogu naći ostaci građevina koje pripadaju tom kompleksu.

Manastir Sv. Georgija je izgrađen u obnovcima Mokre Gore u zaseoku Krnje, ušuškan u blage brežuljke, okružen brezama i višedecenijskim šumama.

Izgradnja crkve počela je 2016. godine a završena 2018.

Godine 2020. je započeta obnova ovog manastira i od tada brojne humanitarne organizacije, institucije kao i mještani Ribarića različitih vjera i nacija učestvuju u njegovoj obnovi.