15. februar – Dan nacionalne zastave Aškalija

Predsjednik Nacionalnog savjeta Aškalija u Srbiji Muhamed Behrami, uputio je čestitku svim pripadnicima ove nacionalne manjine u ovoj zemlji povodom 15. februara Dana nacionalne zastave Aškalija.

“Svim pripadnicima Aškalijske zajednice, želim da ovaj Nacionalni praznik provedu u zdravlju, sreći i blagostanju.Da dalje, kao i do sada, radimo na daljem očuvanju našeg identiteta i suživota sa drugim nacionalnim zajednicama u Srbiji. Želim da kao narod negujemo svoju kulturu,tradiciju i običaje i jezik i da svoja prava ostavarimo kroz legitimne predstavničke institucije. Trudićemo se da kroz različite projekte utičemo na poboljšanje boljeg položaja u društvu za našu nacionalnu zajednicu, unapredimo ekonomsku situaciju i sprečimo svaki vid diskriminacije,” stoji u čestitci Behramija.

Aškalije su etnička manjinska zajednica koja živi u Srbiji, pretežno sa sjevera Kosova i govore albanskim jezikom. Prema statistici Aškalije su većinski pripadnici islamske vjeroispovjesti i na posljednjem popisu stanovništva su pozivali ljude da se popišu kao Aškalije, maternji jezik Albanski a vjeroispovjest Islam. Aškalije u Srbiji se bore za veća prava, pravo na jezik i edukaciju kao i bolji položaj u društvu.

Ove godine Nacionalni savjet Aškalija je pod rukovodstvom liste “Za napredak Aškalija” koju predvodi mladi Novopazarac Muhamed Behrami.

Glavni cilj ove zajednice je bolji ekonomski položaj u društvu, borba za maternji jezik u školama kao i borba protiv diskriminacije.

https://www.instagram.com/p/CoqT56yN6zD/