Udruženje Tenvir obilježilo Dan maternjeg jezika (Video)

Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana maternjeg jezika, Udruženje Tenvir iz Novog Pazara organizovalo je program posvećen podizanju svijesti o značaju izučavanja bosanskog jezika kao dijela kulturne baštine i identiteta pojedinca.

Prisutnima se obratila profesorica bosanskog jezika i predsjednica Društva za bosanski jezik, Melida Rebronja, koja je naglasila da je omladina sve više svjesna važnosti očuvanja i unapređenja svog maternjeg jezika.

Iz Udruženja Tenvir smatraju da je omladina posljednjih godina jako zainteresovana za svoj maternji jezik na ovim prostorima jer bosanski jezik predstavlja neodvojivi dio identiteta Bošnjaka.

UNESCO je ustanovio Međunarodni dan maternjeg jezika sa ciljem da se istakne važnost jezika kao ključnog elementa kulturne baštine i identiteta pojedinca, te da se podstakne očuvanje i unapređenje maternjeg jezika u svim dijelovima svijeta. Tim povodom sve nacionalne manjine širom svijeta bore se za svoje očuvanje svog identiteta zalagajući se da države u kojim žive poštuju njihova demokratski zagarantovana prava.