ITtalk – Moja IT priča sa Suadom Suljovićem (Video)

Frontend i Mobile programer Suad Suljović jedan je od glavnih predavača u programiranju u Centru NIT. Grupa koju podučava već godinama postiže izvanredne rezultate na poljima IT industrije i samim tim vrlo lako dolaze do posla za strane firme koje se bave programiranjem. 

Od aprila 2022. godine, Suljović je novi član Sagefund tima, gdje radi na razvoju i održavanju web aplikacije kompanije. Sa impresivnom karijerom koja traje nekoliko godina, Suad je stekao iskustvo radeći sa različitim kompanijama i organizacijama.

Prije dolaska u Sagefund, Suad je godinu dana radio kao Frontend inženjer u Northvoltu, gdje je doprinio razvoju sistema za skladištenje energije kompanije. Također, radio je kao Frontend Developer u Valter Code-u više od godinu dana, gdje je razvijao i održavao različite web aplikacije za klijente kompanije, a prethodno je radio kao Frontend Developer u kompaniji CloudPOS.

Suljović je pre programiranja radio kao nastavnik informatike gdje se nije pronašao u prosvjeti. Željeo je da pronađe sebe u programiranju gdje je na savjet kolega počeo da se bavi Frontend developmentom jer je to bio najbrži način da uđe u IT industriju.

On kaže da je talenat od velikog značaja za programere a da bi ste postali uspješan programer morate posjedovati želju za tim.

Smatra da programer ne može biti svako, pa tako savjetuje da pri donošenju odluke o ovom karijernom putu zapitate sebe da li možete posvjetiti vrijeme kako bi ste učili, jer 4 ipo sata dnevno nije dovoljno da bi ste postali uspješan programer.

On kaže da postoje dva puta do software developmenta u Srbiji, jedan put predstavljaju kursevi i konkretan rad u developmentu koji kasnije vam omogućava nakon stečenog znanja da se zaposlite u IT industriji, a drugi put predstavlja završetak fakulteta koji vam otvara vrata ka tom cilju.

Suljović kaže da u Novom Pazaru često ni nakon završetka fakulteta ljudi ne pronađu način da se zaposle u IT industriji i za to nije siguran da li se radi o kvalitetu znanja koje vam fakultet nudi ali da je imalo primjera da oni koji su više zainteresovani za programiranje pronađu dobre pozicije programera u stranim kompanijama.

Pored svojih tehničkih sposobnosti, Suad je poznat i po svojoj ljubaznosti i uslužnosti. U Centru NIT bio je mentor za dvije generacije polaznika, od kojih 7 njih trenutno radi na pozicijama frontend developera u različitim kompanijama.

Suad Suljović je još jedan primjer uspješnog programera iz Centra NIT koji postiže značajne uspjehe u IT industriji.


Ovaj članak je objavljen u okviru projekta Centra za primenu novih i
inovacionih tehnologija NIT “IT priče -pravci i mogućnosti primene
inovacija i informacionih tehnologija u privredi”, koji sufinansira Grad Novi Pazar.