Sandžački odbor, Damad i Urban In osudili širenje nacionalne i vjerske mržnje

Nevladine organizacije Sandžački odbor za ljudska prava, Damad i Urban In, osudili su širenje nacionalne i vjerske netrpeljivosti i mržnje nakon što je nepoznati počinioc u dvorištu osnovne škole Meša Selimović napisao grafit “Ubij, iznačparaj, zakolji, da nijedan pravoslavac ne postoji”, a koji je ubrzo okrečen.

U svom saopštenju ove NVO organizacije su navele da u Novom Pazaru koji je multietnički grad nikada nije postojao problem između nacionalnih zajednica i da ovakvi ispadi pojedinaca nisu dobrodošli.

Duboko žalimo da i Novi Pazar, grad čija je bit viševekovna multikulturalnost i suštinsko zajedništvo, pokazuje tendenciju utapanja u sveprisutni model govora mržnje u javnoj sferi čiji je rezultat isključivost svake vrste. Prisutnost govora mržnje, makar i u incidentnom obliku upozorava da postoji kontinuirani manjak investiranja u međuetničko razumevanje, dijalog i saradnju, naročito mladih u našem gradu.
Govor mržnje, ma u kom obliku da je iskazan, ne smemo tretirati kao izolovani incident, nego kao opomenu i poziv da kao lokalna zajednica dugoročno i temeljno, i svi zajedno, radimo na međuetničkom dijalogu, saradnji i međusobnom približavanju, naročito mladih, kako bismo obezbedili da taj isti govor mržnje nikad ne preraste u opšti stav.
Pozivamo sve državne organe da hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce, delujući u skladu sa zakonskim propisima koji zabranjuju širenje rasne, verske i nacionalne mržnje. Pravovremeno i adekvatno reagovanje nadležnih organa bi bila jasna osuda širenja mržnje i poruka svima da nema mesta za bilo kakvu diskriminaciju i netoleranciju.
U ovom slučaju, dodatno i posebno važno je da nadležni organi istinito i pravovremeno obaveste javnost o rezultatima istrage kako bi bilo sprečeno širenje glasina, dezinformacija i poluinformacija koje štetne posledice ovog nemilog događaja mogu učiniti još opasnijima po naš grad i zajednički život u njemu.
Takođe, pozivamo sve naše sugrađane da budu uzdržani u odnosu na govor mržnje, ali i potpuno posvećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međuverskog i međuetničkog poverenja, razumevanja, solidarnosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici”, stoji u saopštenju.
Po pitanju ovog problema oglasile su i druge organizacije kao i članovi Gradskog odbora SSP-a koji su pozvali nadlježne institucije da hitno reaguju i pronađu počinioca ovog sramnog grafita.