NVO: Policija POD HITNO da pronađe ko širi mržnju u Novom Pazaru gdje je nikada nije bilo

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije osuđuju vandalski čin u kome su nepoznate osobe oštetile vrata pomoćnog objekta manastira u selu Lukocrevo kod Novog Pazara.

Sa žaljenjem se suočavamo sa još jednim incidentom koji može negativno uticati na međureligijske i međuetničke odnose u našem gradu i izražavamo duboku zabrinutost za očuvanje multikulturalnosti i zajedništva kao našeg viševjekovnog obilježja.

Zbog toga zahtjevamo od državnih organa da hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce. Takođe, po ko zna koji put, zahtjevamo da nadlježni organi istinito i pravovremeno obavjeste javnost o rezultatima istrage kako bi bilo sprečeno širenje glasina, dezinformacija i poluistina koje štetne posljedice ovog nemilog događaja mogu učiniti još opasnijima po naš grad i zajednički život u njemu.

Samo se pravovremenim, adekvatnim i transparentnim postupanjem nadlježnih organa široj javnosti šalje poruka da se našem gradu ne toleriše bilo kakva diskriminacija, niti ima mjesta vjerskoj, nacionalnoj ili rasnoj netrpeljivosti.

Na žalost, moramo napomenuti da od nadlježnih organa još uvijek nema nikakvih informacija u vezi sa nedavnim ispisivanjem grafita mržnje na zidu Osnovne škole “Meša Selimović” u Novom Pazaru.

Ponovo pozivamo sve naše sugrađane da i dalje budu potpuno posvijećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međureligijskog i međuetničkog povjerenja, razumijevanja, solidarnosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici.