Osmogodišnjica pada helikoptera kod Surčina i dalje bez odgovornih za tragediju

Danas se navršava osam godina od pada helikoptera kod Surčina, u kojem je poginulo sedam osoba, a odgovornih za ovu tragediju i dalje nema. Incident se dogodio 13. marta 2015. godine, kada se vojni helikopter MUP-a Srbije, tipa Mi-17, koji je prevozio bebu iz Novog Pazara i još dvije osobe iz ovog grada, srušio u blizini beogradskog aerodroma.

Nakon više od 15 mjeseci od pada helikoptera Vojske Srbije u kojem je smrtno stradalo sedam osoba, Više javno tužilaštvo je zaključilo da nema odgovornih za ovaj tragični događaj, te da neće pokrenuti istragu u vezi s tim slučajem.

 Vazduhoplovni zastavnik u penziji Saša Jovanović izjavio je za N1 da “odgovorno tvrdi” da nijedan od članova posade helikoptera koji se srušio 2015. godine nedaleko od aerodroma nije kriv, već da su krivci oni koji upravljaju vojskom, a koji su, prema njegovim riječima, zloupotrijebili i žrtvovali te ljude.

“Nije patriotizam kada pokušate zbog tog slučaja da se slikate i da sebe promovište kao političara. Patriotizam je kada se posle ovakvog događaja vi, kao najodgovorniji kome je pala ideja da poleti helikopter – izađete pred kamere i kažete – ja sam odgovoran. Nije patriotizam kada pobegnete u tišinu i mrak politike i čekate novu funkciju, a da se sve zaboravi”, naglašava. Patriotizam nije kada kažete “ne dam ove ministre”, nego je patriotizam kada prvi vi te ministre kaznite i pošaljete pred sud, govori Jovanović za N1.


ŽRTVOVANI ZBOG POLITIČKIH POENA?

Te večeri u martu, helikopter je upotrebljen da preveze zdravstveno ugroženu bebu iz Novog Pazara iz Raške do Beograda radi liječenja. Mediji su izvijestili da je helikopter sletio, ali kada su stigli na aerodrom, nije bilo traga od njega.

Izvještaji su rekli da je beba prevezena i da ju je tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar čekao, no te slike nikada nismo vidjeli. Nažalost, helikopter se srušio kod Surčina, a nitko nije preživio.


Među stradalima u ovoj nesreći bili su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović, koja je bila starosti nekoliko dana, a koju su pokušali da spasu. Napominjemo da do danas, nakon osam godina, niko nije odgovarao za ovu nesreću.

izvor: N1