Posječeno drveće u krugu Opšte bolnice Novi Pazar

U krugu Opšte bolnice Novi Pazar je danas posječeno drveće staro nekoliko decenija a kako nezvanično saznajemo razlog za to je najavljena izgradnja hirurškog bloka na tom mjestu.

Izgradnja Kliničkog centra je najavljena još u decembru 2021. kada je predsjednik Srbije obišao Novi Pazar. Tada je istakao da će za samo godinu i po dana ovaj grad dobiti moderan Kliničko-bolnički centar sa novih 32.000 kvadratnih metara od čega je pola potpuno novo, a ostalo rekonstruisano.

Međutim ono što predstavlja problem građanima jeste ugrožavanje . Projekti izgradnje u ovom gradu često žrtvuju zelenu površinu iprilikom izgradnje i time želimo da skrenemo pažnju na ovakav pristup izgradnji, ako uzmemo u obzir da smo grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi.


Javna površina ili državna svojina, nebitno je 

Kako bi smanjili zagađenje vazduha u razvijenim zemljama Evropske unije zabranjeno je svim institucijama kao i građanima da u okviru svojih parcela mogu sjeći drveće svojevoljno. Taj zakon donešen je tokom 2012 godine kada je parlament EU odredio niz tačaka koje bi zemlje EU trebale da usvoje kako bi se smanjilo zagađenje i širenje štetnih gasova u vazduhu.


Drveće ima ključnu ulogu u očuvanju kvaliteta vazduha u našim gradovima. Ono upija štetne gasove i prašinu iz vazduha, te proizvodi kiseonik koji nam je neophodan za disanje. Međutim, veliki broj drveća je sječen u posljednjih nekoliko godina u gradu, kako bi se napravilo mjesta za izgradnju novih zgrada i drugih građevinskih objekata. Ovo smanjenje zelenih površina u gradu može biti katastrofalno za kvalitet vazduha, posebno u situacijama kada je zagađenost vazduha na visokom nivou.

Najčešće posljedice zagađenosti vazduha su povećanje respiratornih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti. Prema istraživanjima, zagađenje vazduha izaziva veliki broj smrtnih slučajeva svake godine, posebno među osjetljivim grupama kao što su djeca, stariji ljudi i osobe sa prethodnim zdravstvenim problemima. Stoga je izuzetno važno da se učini sve što je moguće da se smanji zagađenost vazduha.

U Novom Pazaru je prijethodnih dana održana konferencija o zagađenju vazduha u organizaciji inicijative za Zdrav Novi Pazar u kojoj je učešće uzelo nekoliko ljekara i profesora sa Univerziteta koji su govorili o ovoj temi.

Apel je upućen svim građanima da maksimalno doprinesu smanjenju zagađenja kako bi to bilo u korist cijele zajednice.