Dodeljeni sertifikati za polaznike obuke „IT ZA SVE“ u Raški

Centar NIT dodelio je danas sertifikate učenicima Gimnazije iz Raške u okviru projekta IT ZA SVE. Ovo je prva generacija učenika van Novog Pazara koja je pohađala obuku Regionalnog inovacionog centra NIT potpuno besplatno. Tom prilikom mnogi učenici su pokazali interesovanje za IT tehnologijama a iz Centra NIT kažu da su zadovoljni odzivom u ovom gradu.

„Želimo da kroz ovaj projekat razvijemo osnovna znanja i dodatne sposobnosti iz oblasti „Osnova programiranja“ za učenike, u Novom Pazaru već je drugi ciklus predavanja a u Raški je ovo prvi ciklus i u planu nam je da odmah započnemo drugi ciklus predavanja“ kaže Šemsudin Plojović iz Centra NIT.

Projekat IT ZA SVE ima za cilj da na vrijeme prepozna mlade koji imaju sklonost ka IT industriji i on obuhvata popularizaciju IT tehnologija pre svega software developmenta i UX/UI dizajna među učenicima osnovnih i srednjih škola.

Planirano je da projektom budu obuhvaćeni učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci.

„Projekat je započet 2022. godine. U oktobru smo počeli u Novom Pazaru, u saradnji sa Gradskom upravom Novog Pazara i Srednjom školom u Novom Pazaru sa 45 učesnika. U Raškoj smo, u saradnji sa Opštinom Raška i Raškom gimnazijom, krenuli sa grupom od 18 učenika. U 2023. godini planiramo 12 grupa od po 12 učenika u Novom Pazaru i krećemo krajem februara. Takođe, u Raškoj planiramo još dve nove grupe od po 12 učesnika, a prijave su u toku. Planirali smo i da u 2023. godini proširimo naše aktivnosti na Sjenicu, Tutin, Leposavić, Zubin Potok i Lešak“ kaže Plojović.