Velika zainteresovanost mladih za besplatnom IT obukom IT ZA SVE

Učenici osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru pokazali su veliko interesovanje za besplatnom IT obukom koju im kroz projekat ,,IT ZA SVE,, nudi Razvojni Inovacioni centar NIT u ovom gradu.

Pored osnova programiranja u programskom jeziku Python mladi programeri izrazili su želju da napreduju i uče o drugim programskim jezicima koji im ovaj projekat nudi kroz cikluse predavanja, pa tako svake godine sve je više učenika koji pokazuju zainteresovanost za ovim programom.

Njime je predviđena obuka kroz 3 mjesečna ciklusa u kojima mladi programeri imaju priliku da uče o različitim programskim jezicima kao što su Python, Javascript, CSS, HTML i drugi.

Suštinu projekta „IT za sve„ čine obuke i treninzi iz oblasti specifičnih vještina (softver development i UX/UI dizajn) i softskils ili mekih vještina (značaj timskog rada, korišćenje alata za upravljanje projektima, online kolaboracija, komunikacija..)

Direktor Centra NIT prof.dr. Šemsudin Plojović kaže da je zadovoljan velikim odzivom učenika i da želi da ovaj program u budućnosti proširi i na druge opštine, Tutin i Sjenicu.

“Cilj nam je da ovu obuku priuštimo i djeci iz drugih gradova u regionu, trenutno smo sklopili saradnju sa Gimnazijom iz Novog Pazara i Raške a nadamo se da ćemo uskoro sklopiti saradnju i sa Gimnazijom iz Tutina i Sjenice.”

Iz centra NIT tvrde da je sve više mladih i talentovanih učenika koji žele da obogate svoje znanje u različitim sferama IT-a pa tako i nakon obuke dosta je onih koji dođu u Centar i nastave da se edukuju kako bi se bavili ovim poslom u budućnosti.

Obuka IT ZA SVE obuhvata 5 ciklusa edukacije. Prvi ciklus je obuka “Osnovi programiranja u Pythonu i korišćenje Github-a”, drugi ciklus obuhvata “Python programiranje i korišćenje aplikacija”, treći ciklus predviđen je za “Frontend development izrada sajtova i osnove HTML,CSS i Javascript-e kao i osnove UI/UX dizajna”. U četvrtom ciklusu edukacije učenici imaju priliku da opširnije uče o programiranju u Javascripti i korišćenju React JS, Node JS i ReactivNative-a. U posljednjem ciklusu predviđen je rad na projektima u okviru hakatana na nivou škola uključenih u projekat.

Inače, projekat IT ZA SVE je finansijski podržan od grada Novog Pazara.