Dan Bošnjačke nacionalne zastave

Povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković uputila je čestitku Bošnjacima u Sandžaku i Republici Srbiji.

Između ostalog u čestitki se kaže:
“Iz godine u godinu, naš bajrak nas poziva i podsjeća da je neophodno da svi stanemo ispod njega, jer samo zajedno, svjesni naših nacionalnih interesa, možemo raditi na prosperitetu, boljitku i ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka.

Bošnjakinje i Bošnjaci, budimo ponosni na našu tegobnu prošlost i budimo odgovorni prema budućnosti, naš resurs su mlade generacije kojima smo dužni obezbjediti zdrav ambijent u kome će stasavati svjesni svojih vrijednosti i posebnosti, u bogatstvu različitosti ostalih naroda.

Svim Bošnjakinjama i Bošnjacima u Sandzaku,  Republici Srbiji, a posebno onima koji su izvan domovinskog prostora, u ime BNV, i u svoje ime, čestitam 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni je dan na teritoriji Sandžaka, a na zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru, uz državne simbole biće istaknuti simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Bošnjačko nacionalno vijeće će 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježiti nizom kulturnih manifestacija.

Tim povodom, sutra u 11 časova će biti organizovana izložba radova i dodjela nagrada pobjednicima likovnog konkursa „Boje moje zastave“.
Nakon toga, u 12 sati, planirano je svečano podizanje zastave na jarbol na platou ispred Vijeća.

U ponedjeljak 15. maja u svečanoj Sali Doma kulture u Prijepolju biće promovisana knjiga „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“, autora Hivza Gološa.