Nekoliko autobusa iz Novog Pazara uputilo se na miting SNS-a u Beograd

Nekoliko stotina građana Novog Pazara uputili su se danas put Beograda kako bi prisustvovali mitingu koji organizuje vladajuća SNS stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem, a koji bi trebao da bude odgovor masovnim protestima koji su se održali prethodne nedjelje protiv vladajuće stranke.

Kako prenose mediji iz ovog grada, prema svedočenjima građana, put prestonice krenule su pristalice i funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS), Sandžačke demokratske partije (SDP) i Sandžačke narodne partije (SNP), a polazne tačke bile su na nekoliko lokacija u gradu.

Građanski aktivisti Aladin Paučinac i Almir Vrujčanin ispratili su autobuse transparentom “Sandžak protiv nasilja”, kako bi poslali kontra poruku značenja ovog mitinga i tom prilikom pozvali građane da se odazovu danas u 18 časova na gradskom trgu u Novom Pazaru protestu koji organizuje Inicijativa slobodnih građana.

Iz Inicijative kažu da se pridružuju stavovima i zahtjevima protesta “Srbija protiv nasilja” i da uz to poseban akcenat daju zahtjevu o smjeni ministra policije.

“Ministar policije je najodgovornije lice za nasilničko ponašanje policajaca posebno u Sandžaku gdje i nakon počinjenih nedjela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima u Srbiji,” stoji u objavi Incijative Slobodnih građana na facebook stranici.

Iz ISG-a takođe traže:

1. Najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja;

2. Smjenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj;

3. Otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu spriječili ubistvo i nisu spriječili bekstvo ubice;

4. Otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobjegne;

5. Javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pjesmama na novi genocid nad Bošnjacima;
6. Pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.