Novopazarci bojkotuju izraelske proizvode

U znak solidarnosti sa palestinskim narodom, građani Novog Pazara su započeli bojkot izraelskih proizvoda kako bi na taj način pružili podršku narodu Palestine nad kojim se ovih dana na očigled svijeta i međunarodne zajednice vrši genocid od strane Izraelske okupacione vojske. Ova akcija uslijedila je nakon brutalnih napada i bombardovanja na Gazu koji su počeli 7. oktobra u kojim je oko 7000 civila izgubilo život.

Grupa građana koja stoji iza ove inicijative poziva sve preduzetnike na širenje svijesti o situaciji u Gazi i podržava zahtjev za prekidom vatre i povratkom dijaloga radi postizanja trajnog mira.

Bojkot obuhvata razne proizvode iz Izraela, uključujući hranu, elektroniku i druge robe. U mnogim lokalima , restoranima i kafićima, iz inventara izbačena je roba koja je porijeklom iz Izraela a svakodnevno sve je više preduzetnika koji se priključuju ovoj akciji.

Protesti protiv izraelskog bombardovanja civila i civilnih položaja u Gazi su zabilježeni širom sveta,pokazano je veliko nezadovoljstvo naroda u većini zemalja čije vlade su otvoreno dale podršku Izraelu u bombardovanju civila. U Velikoj Britaniji održan je jedan od najmasovnijih protesta u kojem je učestvovalo oko 100.000 ljudi.

Gaza je prošla najgoru noć do sada.U posljednjih nekoliko sati sjeverni i centralni dio Gaze intenzivno su bombardovani.

Širom Pojasa Gaze uništene su telefonska i internetska mreža, objavila je telekomunikacijska kompanija Palestine.

U Gazi ne postoji sredstvo komunikacije, javljaju reporteri Al Jazeere. Palestinski crveni polumjesec kaže da je izgubio svaki kontakt s osobljem u Gazi. Izraelsko bombardiranje Gaze se pojačalo nakon što je vojska rekla da “širi operacije” na teritorij. Hamas kaže da su se njegovi borci sukobili s izraelskim trupama na raznim lokacijama.