GPS: Članovi SDP-a i GIK-a pokušali da ucjenjuju naše birače!

Grupa građana „Građanskog pokreta Sandžaka“, povodom kršenja Ustavom zagarantovanog prava na
slobodan izbor, izdala je saopštenje za javnost u kojem se navodi da su članovi SDP-a koji su dio Gradske izborne komisije, nakon predaje liste GPS-a “Za život dostojan čovjeka” pozivali neke od njihovih birača i zloupotrebljavali tako svoju funkciju.

“Mi smo 26.12.2023. godine predali listu naše grupe građana , uz svu prateću dokumentaciju i ovjerene izjave podrške listi, Gradskoj izbornoj komisiji u popodnevnim časovima.Postupak predaje je protekao u najboljem redu.

Međutim, čak prije nego je lista i potvrđena i proglašena od strane GIK-a počele su stizati poruke upozorenja, a potom i raznih pretnji i ucjena osobama koje su nam dale podršku potpisivanjem saglasnosti
za kandidovanje liste.

Ubrzo, po proglašenju liste takve poruke i pozivi su upućivani i pojedinim kandidatima koji se nalaze na našoj listi kandidata.

Ovi i ovakvi pozivi i poruke se upućuju od strane osoba iz najviših krugova vladajuće partije SDP-a i sve su učestaliji i brutalniji.

O ovim pojavama nosilac liste Edin Zećirović je oko 20 časova obavijestio predsjednika Gradske izborne komisije Radoslava Milića, zatraživši od njega informacije o tome kojim licima je dostupan izborni materijal kojeg je grupa građana predala GIK-u i zatražio od njega da se svojim autoritetom založi
da ovakvi nasrtaji prestanu.

S tim u vezi, smatramo nedopustivim kršenje osnovnih građanskih i civilizacijskih prava zagarantovanih Ustavom ove zemlje u članu 52. i 55. u kojima se jamči pravo na izbor i pravo na udruživanje radi zajedničkog djelovanja.

Čvrsto smo riješeni da ne dozvolimo prijetnje, zastrašivanje, ucjene, niti bilo kakve druge oblike pritisaka na članove grupe građana koji su kandidati na listi za odbornike, niti na bilo koga među onim
odvažnim građanima koji su nam pružili podšku svojom izjavom za izlazak na izbore.

Riješeni smo da ne dozvolimo da se ovakve stvari dešavaju bilo kome, bez obzira na političku i svaku drugu opredeljenost.
Ovakvim praksama se mora stati na kraj i borićemo se protiv takvih pojava svim legitimnim i legalnim sredstvima.

Stoga, pozivamo nadležne institucije da svim svojim raspoloživim mehanizmima i autoritetom preduzmu korake neophodne da se zaštite osnovna ljudska i civilizacijska prava.

O ovom grubom kršenju i narušavanju osnovnih ljudskih prava obavestićemo sve relevantne institucije u ovoj državi, kao i širu javnost.” stoji u saopštenju GPS-a.